DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

Vettelhez igazodhatnak a 2017-es gumik

Nagy könnyelműség Sebastian Vettel riválisai részéről, hogy nem ragadnak meg minden alkalmat az új Pirellik kipróbálására, állítja a Ferrari egy korábbi pilótája. Elvégre Michael Schumacher is a teszteléssel alapozta meg sikereit.

Az olasz gumicégnek a Ferrari, a Mercedes és a Red Bull segédkezik az idei szezon során a 2017-es, megváltozott méretű és konstrukciójú abroncsok tesztelésében. A három csapat összesen 24 napon át próbálgatja a szélesebb, így jóval nagyobb tapadást biztosító gumikat különféle pályákon és különféle körülmények között annak érdekében, hogy a gyártó a lehető legjobb terméket adhassa a mezőnynek a következő szezon elején.

Bár a Pirelli arra kérte a csapatokat, hogy lehetőleg tapasztalt versenypilótáikat ültessék autóba ezeken a teszteken, ennek nem mindenki tesz eleget. A Red Bull például előszeretettel használja erre a feladatra Pierre Gasly-t, és a Mercedesnél sem mindig Nico Rosberg vagy Lewis Hamilton vannak akcióban. Az elmúlt héten például egy napot a Manor újonca, Pascal Wehrlein vezetett, igaz, őt most csak beugróként hívták be, miután Hamilton lábfájdalmai miatt nem állt készen.

pirelli-2017-vettel



A ’80-as években a Ferrarinál és a McLarennél is vezető Stefan Johansson szerint egyedül Sebastian Vettel az, aki igazán komolyan veszi a gumitesztet, pedig ez komoly előnyt jelenthet majd számára 2017-ben - munkabírását és a tökéletességre való törekvését egyenesen Michael Schumacheréhez hasonlítja.

„Azáltal, hogy Vettel a Pirellinek tesztel, minden egyes köre ki fog fizetődni a későbbiekben. Én magam is rengeteg gumitesztet végeztem a múltban, és egyértelműen ez a legjobb módja a versenyző és a csapat teljesítményének javítására” - írta legutóbbi blogbejegyzésében a svéd ex-pilóta. „A Pirelli mérnökei a Vetteltől érkező legapróbb visszajelzéseket is értékelni fogják, és senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy ezeket a gumikat nagyrészt az ő észrevételei alapján fogják kialakítani. Én mindig is úgy tartottam, hogy a verseny napján a gumik fontosabb összetevők, mint az autó bármely más eleme.”

„Ha Vettel olyan gumikat kap, amelyek illenek a vezetési stílusához, akkor nem kell sok időt töltenie azzal, hogy kiismerje az autó reakcióit. Azonnal képes lesz támadószellemben fellépni. Részéről ez egy elképesztően bölcs döntés, a többiekéről pedig elképesztő nagy butaság, hogy nem töltenek időt a gumik tesztelésével, amikor lehetőségük lenne rá.”

„Pontosan ezt tette Michael Schumacher is. Minden tesztelési lehetőséget megragadott. Emlékszem, a Ferrari csapattagjai korábban mondták nekem, hogy még amikor volt is néhány szabadnapjuk, Michael akkor is hívogatta őket azzal, hogy tesztelni szeretne, mert támadt egy ötlete, hogy milyen újdonságot lehetne kipróbálni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: