DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Mi történik, ha rájössz, hogy nem vagy elég jó?

Egy autóversenyző életének talán legnehezebb pillanata az, amikor realizálja, hogy nem elég jó álmai beteljesítéséhez. Mit tehet ilyenkor? Meg kell hozni a lehető legnehezebb döntést...

A Formula–1-be a legerősebb, a legtehetségesebb, a leggyorsabb autóversenyzők jutnak el, és aki odakerül, mind azt gondolja, hogy ő a világ legjobbja – más hozzáállás el sem képzelhető az esetükben. Amikor bebizonyosodik, hogy ez még sincs így, és rendszeresen kikapnak saját csapattársuktól, akkor jönnek a komoly mentális problémák. Az ilyen helyzeteket pedig mindenki másképp dolgozza fel – most éppen Danyiil Kvjattal kapcsolatban láthatjuk, hogy mennyire nehéz ezt elfogadni.

A királykategóriáig vezető úton azonban már sokan lemorzsolódnak, akik a juniorsorozatokból nem emelkednek ki, hiszen ne felejtsük el:aki a Formula–1-be kerül, szinte kivétel nélkül bajnok valamilyen alacsonyabb kategóriában. Mi lesz azokkal, akik nem nyernek a Formula–3-ban, a GP3-ban vagy a GP2-ben, és nem kapják meg a nagy lehetőséget, illetve mikor fogadják el, hogy nem válik valóra az álmuk?

sims-2011



„2011-ben a szezon feléig vezettem a GP3-as bajnokságot, de borzasztóan sikerült az idény vége és nem lettem bajnok, csak a hatodik helyen zártam. A szponzorom, aki fizette az előző két évemet, többek között tőlem is megvált, én pedig úgy döntöttem, hogy befejezem az együléses versenyzést. Nehéz döntés volt, édesapám azt akarta, hogy próbáljam meg a GP2-t, de én reálisan láttam a dolgokat” – mesélte el történetét Alexander Sims, aki manapság különböző GT-sorozatokban versenyez.

„Jó voltam, de rájöttem, hogy valószínűleg sosem tudok eljutni a Formula–1-ig, úgyhogy váltanom kellett. Ebben az időben fogott el az az érzés, hogy nem vagyok olyan szupersztár, aki le tud győzni bárkit. Jó voltam, de nem az abszolút legjobb, márpedig a Formula– 1-hez ez kell. Azt viszont tudtam, hogy más sorozatokban lehetek profi pilóta” – mondta Sims, akinek szemét tulajdonképpen a manapság a Formula–1-ben is elismert Valtteri Bottas nyitotta fel...

A teljes anyagot sok más érdekességgel együtt megtalálod az Autósport és Formula Magazin legújabb, októberi számában – ajánló és előfizetési információk itt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: