DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

Eső, köd és hideg dobta kukába a gumitesztet

Aligha lehet eredményesként értékelni a Pirelli és a Mercedes Barcelonában lebonyolított, a 2017-es gumikra fókuszáló tesztjét, szerda után ugyanis csütörtökön is mostoha körülmények fogadták őket.

Azt követően, hogy az előző nap Nico Rosberg összesen 60 kört tudott megtenni változó körülmények között, ezúttal a Mercedes tesztpilótájának, Pascal Wehrleinnak még kevesebb szerencséje volt: a teszt már reggel is nedves pályán vette kezdetét, a hőmérő csak 15 fokot mutatott, emellett pedig köd rontotta a látási viszonyokat. Délután aztán visszatért az eső, így idő előtt véget is ért a munka. A tervek szerint egyébként Lewis Hamiltonnak kellett volna vezetnie, ám miután fájós lábára panaszkodott, a Mercedes gyorsan akcióba léptette Wehrleint.

pirelli-mercedes



A Pirelli persze az esőgumikat is próbálgatni akarja, erre azonban konkrét esős teszteket jelöl ki olyan pályákon, amelyek locsolórendszerrel vannak felszerelve: Paul Ricardon és Fioranóban. Most Barcelonában azonban nem tudták kontrollálni az időjárást és a pályán lévő víz mennyiségét, s mivel száraz körülményekre készültek, végül nem tudtak sokat kihozni ebből a két napból.

Wehrlein összesen 31 kört teljesített csütörtökön a szélesebb gumikon, és ez Rosberg előző napi adagjával együtt is csak 91 kört tesz ki.

„Az időjárás nyilvánvalóan hátráltatott minket mindkét napon, az év ezen szakaszában pedig ez nem is érhetett minket teljesen váratlanul Európában. Ugyanez könnyen előfordulhat a következő év elején, ezért örülnénk annak, ha 2017-ben kaphatnánk néhány tesztnapot melegebb hőmérsékletek mellett is, mielőtt még a szezon elkezdődne.”

A jövő évi előszezoni tesztek helyszíne körül még mindig folyik a vita a csapatok között, hiszen nem mindenki támogatja a közel-keleti utat a jól megszokott Barcelona helyett.

A Pirellire viszont most biztosan információgazdagabb napok várnak, hiszen 2017-re való felkészülésük már pénteken folytatódik Abu Dhabiban, ahol a Red Bull fog segédkezni nekik három napon át.

 pirelli-mercedes1

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: