DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Rosberg pole-ból kezdheti 200. versenyét

Nico Rosberg lendülete, valamint Lewis Hamilton összeszedetlensége is kitartott az időmérőig - a német körrekorddal szerezte meg az első rajthelyet, míg csapattársánál Daniel Ricciardo is gyorsabb volt. Vettel a mezőny végén.

rosberg



A Q1 úgy kezdődött, ahogy várhattuk is: a két Mercedes kihajtott, és Hamilton-Rosberg sorrendben az élre is állt az ultralágy gumikon. A folytatás azonban hozott meglepetéseket, először azzal, hogy a szintén a lila oldalfalú gumikat használó Verstappen, Raikkönen és Ricciardo is átugrotta őket, így a Mercedesek hirtelen egy másodperccel gyengébb idővel találták magukat, mint amit az ausztrál futott. Sebastian Vettel azonban nem volt képes hasonló teljesítményre, miután komoly problémákba ütközött a pályán. A képek tanúsága szerint egy alkalommal keményen áthajtott egy kerékvetőn, és ennek lehetett a következménye, hogy valami végzetesen elhajlott a Ferrari felfüggesztésében. A német visszatért a bokszba, de szerelőinek már nem volt idejük helyrehozni a problémát, így a tavalyi pole-pozíciós ezúttal a mezőny legvégéről lesz kénytelen megkezdeni az év legkimerítőbb futamát.

A maradék öt kiesőhelyért, illetve azok elkerüléséért viszont a leintés utánig folyt a csata, és végül a két Manornak, a két Renault-nak, valamit Felipe Nasrnek kellett búcsút intenünk.

A Q2-ben a Mercedesek képesek voltak növelni a tempót, ismét hamar befoglalták az első két helyet, ám ezúttal a riválisok már nem tudtak közel kerülni hozzájuk. A két Red Bull ezúttal a szuperlágyakat használva jött be mögéjük, míg Raikkönen az ötödik lett, már több mint egy másodperces hátránnyal.

A szakasz végén elmaradtak a repkedő egyre jobb köridők, ennek okát pedig Romain Grosjean jelentette, aki a falnak csapódott, miután a Haas kitört alatta a 11-es kanyar féktávján. A francia csalódottan szállt ki az autóból saját elmondása szerint egyik legnehezebb F1-es hétvégéjén. Szinte a balesettel egy időben a szintén a falhoz koccanó Jenson Button leparkolta a McLarent, Fernando Alonso azonban még be tudta fejezni a körét, amivel fel is ugrott a legjobb tíz közé. Button és Grosjean mellett kiesett Ericsson, Gutierrez, valamint meglepetésre a két Williams.

Csj8Ft2WgAAxgFy

Tíz perces csúszással kezdődött meg a Q3, mivel némi javításra volt szükség annál a korlátnál, ahova a Haas becsapódott. Amikor a tíz állva maradt pilóta végül megkapta a zöld jelet, Rosberg azonnal pályarekorddal kezdett be, hiszen 1:42,584-es körénél jobbat még senki nem tudott futni Szingapúrban - ezzel pedig Vettel 2013-as pole-idejét adta át a múltnak. Az őt követő Hamilton nem tudta ezt megközelíteni, hat tizedet veszített ugyanis a középső szektorban, így 1:43,2-vel sorolt be a második helyre, Raikkönen, Ricciardo és Verstappen elé.

Második nekifutásra érdekes módon kevesen tudtak javítani idejükön. Rosberg és Hamilton is hiába próbálkozott, bár Rosberg így is megőrizte első helyét, ám a pályáról ismét lecsúszó Hamilton elé beékelődött Ricciardo, így a brit csak a harmadik helyről kezdheti majd meg a futamot. Mögötte Verstappen, Raikkönen és a remeklő két Toro Rosso végzett. Az első tízest a két Force India és az általuk szendvicsbe zárt Alonso egészíti ki.

A kvalifikációról készült élő szöveges közvetítésünk itt megtekinthető

 

Az időmérő végeredménye:

EasyCapture4_2

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: