DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Készen áll-e Lance Stroll az F1-re?

Az F3-as Európa-bajnokság összetett első helye felé haladó Lance Stroll Felipe Massa visszavonulásával első számú esélyessé lépett elő a Williamsnél, de alkalmas-e az örökség átvételére?

Szakmán belül nagyon sokan leírják Lance Strollt, a Prema Powerteam F3-as versenyzőjét - tény, hogy első évében komolyan benne volt a test-test elleni csatákban, melyekből többször szenvedő félként jött ki, idén viszont magabiztosan vezeti a bajnokságot. Azzal, hogy októberben betölti 18. életévét - feltéve, ha megnyeri a címet - alkalmassá válik arra, hogy megkapja az F1-es bemutatkozáshoz szükséges FIA-szuperlicencet, noha eddig még csak bemutató alkalmával vezette a Williams GP-autóját. Ennek ellenére Strollnak semmi kétsége afelől, hogy képes elvezetni egy F1-es gépet.



„Szerintem a Formula-3 nagyon magas kategóriát képvisel, csak egy szinttel van a GP2 alatt” - nyilatkozta Stroll a Motorsport-Magazin.com-nak. „Az autóink nagyon nagy leszorítóerővel rendelkeznek, persze nem akkorával, mint egy F1-es gép. A versenyzés minősége is nagyon jó, így igen, úgy érzem, készen állnék rá.” Amikor arról kérdezték az ifjú kanadait, hogy mi a különbség az F3-as és F1-es autók között, így válaszolt: „Nagyjából minden, de persze pontosan nem tudom megmondani, mert nem vezettem még F1-est.”

Stroll idén kétszer tartott a Williamsszel F1-es futamra, Monacóba és Kanadába - most megosztotta azt is, hogy milyen tapasztalatokkal gazdagodott. „Hallgathatod a rádiót, de ettől sokkal többről van szó. Egyre jobban megismered a csapattagokat, ahogyan közelebb kerülsz hozzájuk. Velük nem találkozol a gyárban, mert mindenki a saját dolgát csinálja, de a pályán megtanulod a nevüket is - ezek apró részletek, de nagyon fontosak.”

A kanadai természetesen részt vett az eligazításokon is, amely nagyon új tapasztalat volt számára. „Elég érdekes volt, hiszen ahogy hallottam azt a rengeteg számot, sok mindent nem is értettem. De alapjában véve nem tér el sokban az F3-tól.” Persze Strolltól nem felejtették el megkérdezni, mit gondol Max Verstappenről, aki két éve üstökösként robbant be az F3-ba, majd az F1-be. „Max rettentően fiatal volt, amikor megkapta a lehetőséget, amelyre nincs sokaknak lehetősége. Ahogy látjuk, nagyszerű munkát végez, ez pedig jó a motorsportnak és a Forma-1-nek is, hiszen megmutatja, hogy mire képesek a fiatal pilóták. Nem akarom összehasonlítani magunkat, hiszen minden helyzet más és más, de úgy gondolom, ha megfelelő a felkészültséged, és tehetséges vagy, akkor nincs ok arra, hogy miért ne lennél rá képes ilyen fiatalon.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: