DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Hogy néz majd ki a 2019-es F1-es mezőny?

Bár még a 2017-es rajtrácsnak is csak körülbelül a fele ismert, érdekes eljátszani a gondolattal, hogyan alakul majd át az F1 élmezőnye 2019-re, amikorra rengeteg mostani ász szerződése lejár.

A brit Autosport magazin szakírója, Lawrence Barretto készített egy roppant érdekes összeállítást arról, hogy festhet majd a Formula-1 élcsapatainak felállása két és fél év múlva. Nagy változásokat vizionál: Romain Grosjean például már a második legidősebb versenyző lesz a mezőnyben, melyben csak két olyan pilóta szerepel majd, aki jelenleg is világbajnok...

Mercedes: A szerző szerint minden esély megvan rá, hogy Lewis Hamilton elhagyja a Formula-1-et jelenlegi szerződése lejártával, hogy az Egyesült Államokba helyezze őt székhelyét, ahol kipróbálhatja magát a NASCAR-ban, s tovább építheti saját brandjét – s emellett akár zenei karrierbe is foghat. A helyére Pascal Wehrlein érkezhet, akit úgy tűnik, hogy többre tartanak egyelőre a másik juniornál, Esteban Oconnál. Az akkor már 33 éves Nico Rosbergtől szintén elköszönhetünk Barretto szerint, mivel a Mercedes színnémet felállását Sebastian Vettel fogja kiegészíteni, aki éppúgy belefáradhat addigra a Ferrari sikertelenségébe, ahogy Alonso is tette.

vettel-wehrlein



Ferrari: Kimi Raikkönen minden bizonnyal visszavonul már addigra, ha pedig Sebastian Vettel is távozik, akkor két új pilótára lesz szüksége a maranellóiaknak. Daniel Ricciardót már idén is szóba hozták a Scuderiával, s az ausztrál addigra jó eséllyel szívesen elszabadulna a Red Bull új üdvöskéje, Max Verstappen mellől. Csapattársa a szamárlétrán egyelőre töretlenül lépdelő Charles Leclerc lehet, aki komoly eséllyel pályázik a Haas egyik ülésére már 2017-ben is, s ő teljesíthetné be azt, amiben mentorát, Jules Bianchit a sors megakadályozta: a Ferrari Akadémiáról eljutni a Scuderia üléséig. Ha Raikkönen egy évvel korábban, már a következő szezon végén visszavonul, abban az esetben is a Haastól érkezhet az utód – jó kérdés, hogy ebben az esetben Grosjean vagy Leclerc lesz az.

ricciardo-leclerc

Renault: Persze azt sem lehet kizárni, hogy Grosjean addigra már nem is lesz elérhető, hiszen ha a Renault gyári csapata meg tudja tenni azokat az előrelépéseket jövőre, amire a hagyományokból, az anyagi és szellemi tőkéből, illetve a körülmények megváltozásából következtetni lehet, bőven elképzelhető, hogy a francia már 2018-ban visszatér a gyárhoz, mellyel ezer szállal kötődik. Csapattársa Esteban Ocon lehet, feltéve, hogy a Renault-nak sikerül őt tartósan megszereznie magának a Mercedestől – egyéb esetben Sergio Perez neve is felmerülhet, aki minden bizonnyal az F1-ben lesz 2019-ben is, de azt sem lehet kizárni, hogy még mindig a Force Indiánál.

grosjean-ocon

Red Bull: És akkor még nem is beszéltünk arról a lehetőségről, hogy Carlos Sainz is odakerülhet a Renault-hoz, hiszen a Red Bull számára kiváló A-tervet jelent arra az esetre, hogy ha 2018 végén valamelyik pilótájuk (vélhetően Ricciardo) távozni akarna. Az viszont igen valószínűtlen, hogy négy évig parkolópályán hagynák őt a Toro Rossónál, s ha van esély előrébb léptetni őt, például kölcsönben a Renault-hoz (akik idei teljesítménye ne tévesszen meg senki, lesznek ők ennél sokkal előrébb, akár már jövőre), minden bizonnyal meg is teszik majd. Aztán ha végül a Ricciardo-Verstappen páros együtt marad, a Renault is jól járhat ezzel, hiszen Sainz a 2019-es szezon kezdetén még mindig csak 24 esztendős lesz, a háta mögött több mint 80 Formula-1-es futamnyi tapasztalattal... De ha maradunk a Barretto által vázolt forgatókönyvnél, a Sainz-Verstappen kettős teljesen reálisnak tűnik a Red Bullnál 2019-re.

verstappen-sainz-cs

Williams: Könnyen lehet, hogy Valtteri Bottas már túl van egyetlen esélyén, hogy nagycsapat üléséhez jusson, s a 2019-es szezont is a Williamsnél kezdi meg, mely immáron a hetedik lesz számára. Nehéz elképzelni, hogy a grove-iak két jobb pilótát is találnak a finnél, aki számára viszont aligha fog jobb lehetőség kínálkozni a Williamsnél – sok a horgász, és kevés a hal. 2019-re, de valószínűleg már előbb minden bizonnyal megérkezik Lance Stroll, aki egyelőre nagyon meggyőzően teljesít utánpótlásszinten, s emellett komoly támogatást is hoz magával.

bottas-stroll

McLaren: Az egyik legbiztosabb pont az egész képletben: Stoffel Vandoorne a jelenlegi időszak F1-es utánpótlásában Max Verstappen mellett a legígéretesebb tehetség, akiről lehetetlen elképzelni, hogy ne tudna megfelelni az elvárásoknak. Hogy ki lesz a partnere? Ha a jövő év meghozza a várt áttörést, akkor alighanem Fernando Alonso, aki ha csak még egyszer megérzi a vér (értsd: a világbajnoki cím) szagát, addig fog az F1-ben maradni, amíg csak lehet. Egyéb esetben számos lehetőség felmerülhet, még Sergio Perez visszatérése sem elképzelhetetlen – bár nem túl szépen váltak el egymástól, ne feledjük, a spanyol is „megbocsátott” Wokingnak...

alonso-vandoorne

Force India: Itt már kissé a sötétben tapogatózunk, de nagyon úgy tűnik, hogy Hülkenberg és a silverstone-i csapat tökéletesen megfelelnek egymásnak – a német nem nagyon találhat ennél erősebb istállót magának, a Force India pedig aligha igazolhat nála jobb pilótát. Ez a páros egészen addig együtt fog maradni, amíg Hülkenberg meg nem unja az egészet, és el nem megy WEC-zni – immár végleg. Mint a fentebbiekből kiderül, az sem kizárt, hogy Sergio Perez is itt ragad, s sorozatban hatodik évét kezdi meg majd együtt a német-mexikói páros – valamelyikük távozása esetén az egyik Mercedes-junior mellett egy Perezhez hasonló kaliberű versenyző jöhet szóba, aki tehetségét anyagi háttérrel kombinálva lehet vonzó egy középcsapat számára. A többi istálló esetében pedig még tippelni is lehetetlen lenne...

perez-hulkenberg-cs

Természetesen rengeteg változó elem van a képletben, őszintén szólva mi magunk se mernénk egyetlen csapat-pilóta párost sem biztosra mondani 2019-re, talán-talán a Verstappen-Red Bull és a Vandoorne-McLaren párosításon kívül. Ha csak egy dolog is máshogy alakul, mint a felvázoltak, az mindent boríthat – épp ezért a Barretto okfejtése nyomán felvázolt párosok mellé zárójelben azokat is feltüntetjük, akik érkezése, illetve maradása még felmerülhet esetlegesen.

Mercedes: Vettel, Wehrlein (Hamilton, Rosberg, Ocon)
Ferrari: Ricciardo, Leclerc (Vettel, Grosjean, Perez, Sainz)
Renault: Grosjean, Ocon (Perez, Sainz, Magnussen)
Red Bull: Verstappen, Sainz (Ricciardo, Gasly)
Williams: Bottas, Stroll (Nasr, ...?)
McLaren: Alonso, Vandoorne (Perez, Bottas, ...?)
Force India: Hülkenberg, Perez (Wehrlein, Ocon, ...?)

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: