DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

Így változtathatja meg az F1-et a sportág eladása

Az amerikai székhelyű Liberty Media befektetői csoportról az Olasz Nagydíj hétvége alatt derült ki, hogy felvásárolják az F1-et - Toto Wolff szerint ennek csakis pozitív vonzatai lesznek majd, és reméli, hogy Bernie Ecclestone is maradni fog még egy darabig.

Hosszú hónapok után végre valós lépés történt a Forma-1 eladása terén: Monzában robbant a hír, hogy a Liberty Media lesz a száguldó cirkusz többségi tulajdonosa, a hivatalos átvétel pedig ezen a héten fog megtörténni. A sportág szereplői és a rajongók is egyöntetűen szeretnék, ha változás történne a Forma-1 irányításában, ez pedig az eladásnak köszönhetően talán új lendületet fog kapni. Toto Wolff, a Mercedes sportigazgatója szerint az „amerikai szél” jót fog tenni a sportnak.

„Ha van egy olyan befektető, mely részvényeket akar vásárolni, úgy vélem, ez jó hír az F1 számára” - idézte az osztrákot az espnf1. „Ezt ma láthattuk is, hihetetlen volt ránézni a rajongókra és a tömött lelátókra. Nagyszerű, hogy egy amerikai médiavállalat száll be az üzletbe. Ha ennyi pénzért vásárolsz meg egy céget, és egy olyan médiavállalatot képviselsz, mint a Liberty, akkor biztosan nagy dolgokat vittél már véghez az életben. Nem hinném, hogy valaki ennyi pénzt költene rá, mondván ’nem változtatunk meg semmit, hanem amerikai módon csináljuk az egészet.’”



„Vannak olyan dolgok, amiket eltanulhatunk az amerikaiaktól, különösen digitális téren, de vannak olyan dolgok is, melyek itt működnek, ott pedig nem. Úgy vélem, közelről meg fogják vizsgálni a dolgokat, majd elemezni, hogy mit kell megváltoztatni, fejleszteni, és mit kell úgy hagyni, ahogy van. Biztos van oka annak, hogy beszálltak az üzletbe” - tette hozzá Wolff.

Az egyik legkomolyabb kérdés, hogy Bernie Ecclestone kezében fog-e maradni a kormány, vagy esetleg valaki más veszi át az F1 irányítását. „Nem tudom, lesz-e változás a menedzsmentben” -mondta a Mercedes vezetője. „Bernie ötven évig fantasztikus munkát végzett, azzá tette az egészet, ami, ezért pedig mindenki köszönettel tartozik neki.” Amikor arról kérdezték az osztrákot, hogy szeretné-e a 85 éves üzletember maradását, így válaszolt: „Nem akarok abba a csapatba tartozni, amely azt mondja, amit. Egy egész birodalmat létrehozott, mi pedig profitálunk ebből. Ez számtalan nézőt és versenypályát termelt ki magából és félmilliárdnyi nyereséget évente. Attól függetlenül is fantasztikus munkát végzett, hogy a jövőben biztos, hogy lesz változtatnivaló - egy biztos, nem akarok spekulálni.”

Mindenesetre Christian Horner - akit szintén Ecclestone utósának tippelnek - reméli, minden marad a régi kerékvágásban. „Remélem, nem a mostani volt Bernie utolsó versenye. Nem hiszem, hogy az lesz. Kíváncsian várjuk, milyen hírek érkeznek majd az átvétellel kapcsolatban a következő hetekben, hogy lesz-e változás, vagy bármiféle újraelosztás. Sok spekuláció lesz még addig” - tette hozzá a Red Bull csapatfőnöke.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: