DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2023. január 28. szombat
F1

Kiderült, mi okozta Hamilton balesetét

A nap legfontosabb momentuma az első tréninget megnyerő Lewis Hamilton délutáni balesete volt: a brit egy komplett edzést veszített. Csapata árulta el először, mi váltotta ki az ütközést.

Lewis Hamilton második szabadedzése nem sokkal több, mint tíz perc után véget ért: miután megfutotta a tréning addigi leggyorsabb körét, a 11-es kanyarban oldalával a falnak csapódott Mercedesével, és bár a piros zászló alatt vissza tudott vánszorogni a bokszba, az edzést nem folytatta. A Mercedes felmérte a károkat, és arra jutott, hogy felfüggesztést és karosszéria-elemeket kell cserélni az autón – a belső részek nem sérültek a mérések szerint 12G erőhatást kifejtő ütközésben.

A feldúlt Lewis Hamilton bocsánatot kért csapatától, de a baleset körülményeiről nem nyilatkozott. Az már a visszajátszásból nyilvánvaló volt, hogy nem klasszikus versenyzői hiba történhetett – Paddy Lowe, a Mercedes műszaki főnöke tisztázta a pontos történteket:

„Sajnos az FP2 elején Lewison az egyik új, festés nélküli rázókő fogott ki a 11-es kanyar bejáratán, ennek eredményeképpen nagy erővel csapódott a védőfalba. Emiatt nem vehetett részt az edzés hátralevő részében, a személyzet pedig felmérte autójának károsodását” – fogalmazott Lowe pénteken. Hamilton már tegnapi nyilatkozatában nyilvánvalóvá tette, hogy a pálya felújítása, amely új rázókövek telepítését is magába foglalta, nem nyerte el tetszését. A ma történtek miatt aligha zárja szívébe a Hungaroring megújulását.„A legfontosabb hír az, hogy Lewis az erőhatás ellenére is sértetlenül megúszta” – folytatta Lowe. „Ezek az autók nagyon merevek és erőteljesek tisztán oldalirányú terhelésnél, ezért meg kellett jelennie az orvosi központban, miután a baleseti adatrögzítő magas G-erőt jelzett. Szerencsére a gumifal a becsapódás energiájának nagy részét elnyerte.”

Azóta Hamilton is újra nyilatkozott, megerősítve főnökének szavait: „Semmit nem tudtam kezdeni vele, ennyi volt, nincs okom rágódni miatta. Épp hogy hozzáértem az új, fehér rázókőhöz, és lám, már repültem is. Elég kemény ütés volt, de ennek ellenére is szeretem ezt a helyet, ki fogom élvezni az estémet, reggel pedig frissen térek vissza” – mondta a négyszeres hungaroringi győztes a motorsport.com-nak.

 

„Nem történt sok kár, talán az első szárny véglapja és az oldaldobozon levő szárny sérült. A lengőkarok nem mentek tönkre, de túlterhelés érte őket. Talán visszamehettem volna a pályára, de ha megadják magukat, az hülyén nézett volna ki” – magyarázta Hamilton az edzés kiülését. „Néztem a hátralevő részét, tudom, hogy alakult az ő (Rosberg) etapja, nincs szükségem arra, hogy este tanulmányozzam. Tudom, mit kell tennem holnap és vasárnap. Valószínűleg megnézek egy filmet, talán vacsorázni megyek, és lazulok.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: