DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 7. hétfő
F1

Rosberg: Műszaki hibám volt, Hamilton rontott

Egy fékprobléma játszott közre az utolsó kör történéseiben – állítja Nico Rosberg, aki dühösen és zavartan nyilatkozott az F1-os Osztrák Nagydíj után. Úgy véli, ő nem hibázott a 2-es kanyarban.

Miután váltócsere miatti büntetés következtében csak a hatodik helyről indulhatott, a felzárkózó Nico Rosberg megnyerhette volna az Osztrák Nagydíjat. Az utolsó előtti kört vezető helyen kezdte meg a Red Bull Ringen, a második kanyarban azonban ütközött a külső íven próbálkozó Lewis Hamiltonnal. Ő húzta a rövidebbet, és csak a negyedik helyen ért célba leszakadt szárnyával – elképesztően csalódott volt, mikor a verseny után kamerák elé állt, a szavakat is alig találta:

„Abszolút meg vagyok döbbenve, ez hihetetlen. A sport néha ilyen” – mondta a Sky Sports csatornának. „Egészen biztos voltam benne, hogy megnyerem a versenyt, aztán az utolsó kör nagyon eseménydús volt… Csatáztunk, én pedig szenvedtem a fékeimmel, felforrtak a végére, a gumik pedig elfogytak. Így Lewisnak lehetősége nyílt, én viszont biztos voltam, hogy védeni tudom a pozícióm belülről. Kicsit mélyre mentem, de ez normális, hiszen én diktálok, én voltam belül. Meglepődtem, hogy Lewis befordult, és ütközést váltottam ki. Le vagyok döbbenve, hihetetlen, ami történt.”



Rosberget azonnal vizsgálni kezdték a versenybírák, részben az ütközés okozásáért, részben azért, mert sérült autójával nem húzódott félre, hanem befejezte a kört. Arra a kérdésre, mit mondana a stewardoknak a meghallgatáson, nem tudott válaszolni: „Nem tudom, nem is gondoltam még erre, egyelőre nem tartok itt, egyszerűen frusztrált vagyok.”

Mikor a győzelmi esélyekhez vezető taktikájáról kérdezték, Rosberg szintén nem mutatkozott elég összeszedettnek, hogy érdemi választ adjon. „Őszintén szólva, nem tudom, hogyan történt, elöl voltam, jól éreztem magam az autóban, és úgy gondoltam, meg fogom nyerni a versenyt” – mondta a német pilóta.

A műszaki hiba tényét Toto Wolff, a Mercedes motorsportfőnöke is megerősítette: „A határon voltak a fékekkel, de nem mondhattuk meg nekik. Nico brake-by-wire rendszere az utolsó egyenesben hibásodott meg” – mondta Wolff, aki utalást tett arra, milyen retorzió van kilátásban: „Gyűlölöm a csapatutasítást, úgy gondolom, tartozunk annyival a rajongóknak, hogy hagyjuk őket versenyezni. De ha az összes futam ütközéssel ér véget a csapattársak között, akkor közbe kell lépnünk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: