DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
F1

Hamilton tart a Ferrarik gumistratégiájától

A pole-pozíciót szerző brit szerint riválisaik előnybe kerülhetnek vasárnap az F1-es Osztrák Nagydíjon, hiszen ők a tartósabb szuperlágyon kezdhetik meg majd a futamot – amennyiben nem lesz eső.

A Lewis Hamilton sikerével véget érő, roppant fordulatos kvalifikáción elsikkadhatott egy érdekes taktikai elem, ami megfűszerezheti a vasárnapi futamot Spielbergben. A Ferrarik ugyanis a mezőny többi tagjával ellentétben a szuperlágy gumikon futották meg legjobb idejüket az időmérő második szakaszában, s miután ezzel bejutottak a Q3-ba, a szabályok értelmében azzal az abronccsal kell majd elrajtolniuk a versenyen is. Márpedig a szuperlágy csak a második legpuhább keverék, így értelemszerűen tovább tart, mint a lila jelzésű ultralágy gumi, amin a top10 többi tagja indulni fog. Bár Sebastian Vettel a büntetése miatt csak a nyolcadik helyről indulhat, Kimi Raikkönen pedig ennek is köszönhetően a negyedikről, Hamilton így is tart a maranellóiak stratégiájától:

Hamilton_Spielberg_Mercedes



„Én csak azt csináltam, amit mondtak nekem” – idézi a Mercedes versenyzőjét a Motorsport.com. „Úgy gondolom, a stratégiánk úgy érezték, hogy az ultralágy a jobb gumi. Volt még elérhető szuperlágy szettünk. Szerintem látták, hogy a Ferrari kimegy, és kíváncsiak voltak, milyen időre képesek azzal. Általában a keményebb keverékű gumi tovább tart, szóval nem tűnik rossz választásnak az övék. Egyáltalán nem rossz az elképzelés. Úgy vélem, az ultralágy nem igazán jó a versenyre, nem fogunk tudni sok kört megtenni velük. Érdekes lesz.”

„Remélem, előnyöm lesz a rajtnál abból, hogy a lágyabb gumin indulok” – folytatta Hamilton, akinek idén a műszaki hibák mellett épp a startok jelentik a gyengepontját. „Az edzésen csak négy kört bírtak az abroncsaim. Nico ötöt mondott, szóval világos, hogy trükkös lesz a helyzet, de igyekszünk a legjobbat kihozni ebből.”

A brit kollégája, a váltócsere miatt a hetedik kockába hátrasorolt Nico Rosberg szerint is kulcskérdés lesz a gumikezelés a holnapi viadal során, ám a német úgy véli, a vasárnapra várható lehűlés segíthet a Mercedesnek. Ráadásul amennyiben esne az eső – márpedig erre az előrejelzések alapján van esély –, úgy értelemszerűen a Q3-ba jutottakra vonatkozó gumiszabály is érvényét veszítené.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: