DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

„Verstappen olyan, mint Schumacher volt”

Michael Schumacher bravúrosan alkalmazkodott az F1-hez legelső versenyén 25 éve: az akkor vele dolgozó mérnököt rá emlékezteti Max Verstappen magabiztossága.

A jelenleg F1-es szakértőként ténykedő Gary Anderson egykor a Jordan csapat mérnöke volt: az istállónál dolgozott az 1991-es Belga Nagydíjon is, Michael Schumacher F1-es bemutatkozásán, amely egyben egyetlen szereplése volt az ír csapatnál. A később legendává váló némethez hasonlította Max Verstappent.

„Péntek este az adatokat elemeztük. Az egyik nagy akadály az volt, hogy gázelvétel nélkül teljesítsük az Eau Rouge-t. Egyik versenyzőnknek sem sikerült, de Michael közbeszólt, és azt mondta, nem fog problémát okozni, csak épp hozzászokik egy ismeretlen autóhoz. Szombaton padlógázon fogja teljesíteni a kanyart” – idézte fel a 25 évvel ezelőtti versenyt Anderson. „A másik versenyzőnk, Andrea de Cesaris is ugyanezt ígérte. Szombaton Michael padlón volt az edzés első körétől fogva, de Andreának az időmérő utolsó köréig tartott, amíg sikerrel járt.”



„Számomra Verstappen kissé olyan, mint Michael volt. Hisz a tehetségében, abban, hogy mire képes. Ki tudja használni a helyzeteket, ezért vannak olyan jó előzései. Egyszerűen beteszi az autót valaki mellé belülre, onnantól pedig a következmények a kezében vannak. Nincsenek nagyszabású tervei. A lényeg a magabiztosság, Maxban pedig minden vonás látszik, ami ahhoz szükséges, hogy a nagyokhoz tartozzon” – idézi a Sky Sports Gary Andersont.

Egy korábbi F1-es, az orosz Vitalij Petrov azonban épp arra figyelmeztetett, ne vonjunk le túl korán messzemenő következtetéseket – főleg ne egyetlen verseny alapján.

„Úgy gondolom, megérdemelten nyert Spanyolországban. Ugyanakkor a körülmények is szerepet játszottak ebben a győzelemben. Ha a Mercedes nem esik ki, talán még a dobogóra sem állt volna fel. A versenyzőket nem lehet megítélni egyetlen verseny alapján. Ahhoz, hogy objektív képet alkothassunk, hosszabb időszakot kell kivárni, talán éveket” – mondta a sorozatban 2012-ig szereplő versenyző a Sportboxnak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: