DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Szirotkin pénteken már az F1-ben vezet!

A nagy csinnadrattával beharangozott Sauber-sztori szép lassan elhalt (bár talán ő is a „szerződéses hatos” közé tartozott), most viszont egy másik istállóval tért vissza az F1-be a még mindig csak 20 éves orosz.

Szergej Szirotkin, aki annak idején minden idők legfiatalabb F1-eseként mutatkozhatott volna be, ha orosz támogatói valóban szállítani tudják (akarják?) az ehhez szükséges pénzösszeget a Sauberhez, ismét felbukkant a Formula-1 környékén, sőt, a hétvégén már autóba is ül.

Az immár 20 esztendős Szirotkin ezúttal a Renault-val kötött szerződést, s ő lett a csapat tesztpilótája – az kérdéses, hogy mi lesz Esteban Ocon sorsa, aki Szirotkinnal ellentétben „csak” a tehetségét, és zsinórban szerzett utánpótlás-bajnoki címeit tudja felmutatni. Szirotkin az Orosz Nagydíj első pénteki szabadedzésén Kevin Magnussen autóját veszi át, így nem Danyiil Kvjat lesz a kontinensnyi ország egyetlen pilótája a pályán.

szirotkin_ren



„Ez egy nagyszerű lehetőség számomra, mely nagyon gyorsan alakult ki, még most sem hiszem el” – kezdte első hivatalos renault-s nyilatkozatát Szirotkin. „Minden fiatal pilóta ezért a pillanatért dolgozik, szeretnék annyira sokat és olyan gyorsan tanulni, amennyire csak lehetséges, s emellett a csapat számára is hasznos munkát szeretnék végezni” – mondta, majd így folytatta:

„Köszönöm a lehetőséget a Renault-nak, akik már többször bizonyították, hogy kitűnő partnert jelentenek egy kezdő F1-es számára, így az a célom, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki e lehetőségből. A GP2-es bajnoki cím megszerzése iránti eltökéltségem csak még erősebb lesz egy ekkora esélytől, s egyúttal szeretném megköszönni az SMP Racingnek is a nagyszerű támogatást, amelynek köszönhetően Szocsiban a honfitársaim előtt vezethetek.”

Frederic Vasseur versenyigazgató elismerő szavakat szólt Szirotkinról: „Szergej az egyik legígéretesebb pilóta az utánpótlás-szériákban, szóval nagyszerű dolog, hogy csatlakozik a Renault Sporthoz. Láthattuk, hogy tavaly ő volt a legjobb újonc a GP2-ben, dobogók mellett egy győzelmet is szerzett, így 2016-ban nagyon jó esélye lehet a bajnoki címre.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: