DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Rosberg nyert Bahreinben Raikkönen előtt

Nico Rosberg csapattársa rajt utáni problémáiból profitálva megnyerte a Bahreini Nagydíjat, végig kézben tartva a különbséget az őt üldöző Kimi Raikkönennel szemben. A beszámoló elkészítését támogatta a Shell V-Power NITRO +

A dráma már a rajt előtt elkezdődött Szahírban. A harmadik rajthelyet birtokló Sebastian Vettel autója már a felvezető kör alatt tönkrement, amikor a Ferrari hátsó részéből sűrű fehér füst tört fel egy motorhiba legbiztosabb jeleként. A német kénytelen volt a pálya szélére húzódni, így gondoskodva róla, hogy ne Fernando Alonso legyen az egyetlen világbajnok, aki nem tud rajthoz állni a futamon.

A startnál így üresen maradt a harmadik rajtkocka, azaz kevesebb veszély leselkedett a Mercedesekre, ám Lewis Hamilton ezzel együtt sem úszta meg, hogy Melbourne után ismét bajba keveredjen. Az még hagyján, hogy Nico Rosberg legyorsulta őt a piros lámpák kialvása után, de az 1-es kanyarban már a kiválóan elrugaszkodó Williamsek támadták, Valtteri Bottas pedig a belső íven egy túlságosan optimista manőverrel próbált bebújni mellé, ami a két autó összeakadásával végződött. Hamilton Mercedesének baloldali légterelő-elemei megsérültek, és több pozíciót is visszaesett, de így is elég erős tempóra volt képes ahhoz, hogy levadássza az előtte állókat. Bottast is befogta, mielőtt a finnt áthajtásos büntetéssel sújtották a baleset okozásáért.

Dppi_00116002_663



Rosberg eközben különösebb kihívó nélkül tudott jelentős lépéselőnyre szert tenni, ráadásul a tempóját nagyjából tartani tudó Kimi Raikkönennek a rajt után még Felipe Massán és Daniel Ricciardón is át kellett hámoznia magát, így a német már több mint tíz másodperces előnnyel rendelkezett az első kiállások idején.

A boksztaktikákat illetően ezúttal nem rajzolódott ki olyan változatosság, mint Ausztráliában, a nagy többség a három kiállást részesítette előnyben, az élmezőnyben pedig a szuperlágy abroncsok játszották a főszerepet.

A kiállások során Raikkönen mindig lefaragott egy kicsit hátrányából, de Rosberg 7-8 másodpercnél közelebb nem engedte magához a futam során. Az ismét hátrányból felkapaszkodó Hamiltonnak pedig a harmadik hellyel kellett megelégednie, aki csapata számítása szerint körönként egy másodpercet veszített a sérült padlólemeze miatt.

A mezőny többi része azonban szinte minden percben nyújtott látványosságot, rengeteg csatát, repkedő törmeléket és szikrát termelve. Ricciardo jött be a negyedik helyre, hiszen a Red Bullok versenytempóban erősebbnek tűntek a Williamseknél, amit Danyiil Kvjat is igazolt. Romain Grosjean ismét kisebbfajta csodát tett a Haasszal, hiszen melbourne-i helyezésén is javítva most az ötödik helyen intették le. A francia ismét remek tempót autózott az újonc csapattal, végig a Red Bullok és a Williamsek között csatázott, és az sem vetette vissza, hogy egyik kerékcseréjénél elveszített néhány másodpercet.

Max Verstappen hiába üldözte már Grosjeant a hajrában a friss gumikon, Felipe Massa megelőzése után a hatodik hellyel kellett beérnie. A két Williams a rajt után ugyan a 2. és 3. helyen állt, végül mégis a 8. és 9. hellyel voltak kénytelenek beérni, hiszen folyamatosan hátrafelé csúsztak a sorrendben. Az utolsó pont a debütáló futamán remekül helytálló és sokat csatázó Stoffel Vandoorne-é lett, aki így a McLaren idei első pontját is megszerezte. Csapattársa, Jenson Button még a verseny elején kiesett, miután autója elveszítette a hibrid hajtást.

Szintén képes volt csatázni a Manor Pascal Wehrleinnal, aki egy ideig még a pontszerzők között is haladt, a nap csalódását pedig talán a Force India jelentette, akiknek nem volt meg a kellő tempójuk, és végül a pontszerzéstől távol futottak be a célba.

Rosberg már zsinórban ötödik futamgyőzelmét szerezte, idén eddig száz százalékos, és már 17 ponttal vezeti a tabellát Hamilton előtt. Csatájuk két hét múlva, a Kínai Nagydíjon folytatódik.

 

A Bahreini Nagydíj végeredménye:

# Versenyző Csapat Idő
1 Nico Rosberg Mercedes 1:33:34.696
2 Kimi Raikkonen Ferrari +10.282
3 Lewis Hamilton Mercedes  
4 Daniel Ricciardo Red Bull/TAG Heuer  
5 Romain Grosjean Haas/Ferrari  
6 Max Verstappen Toro Rosso/Ferrari  
7 Daniil Kvyat Red Bull/TAG Heuer +1 kör
8 Felipe Massa Williams/Mercedes +1 kör
9 Valtteri Bottas Williams/Mercedes +1 kör
10 Stoffel Vandoorne McLaren/Honda +1 kör
11 Kevin Magnussen Renault +1 kör
12 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari +1 kör
13 Pascal Wehrlein Manor/Mercedes +1 kör
14 Felipe Nasr Sauber/Ferrari +1 kör
15 Nico Hulkenberg Force India/Mercedes +1 kör
16 Sergio Perez Force India/Mercedes +1 kör
17 Rio Haryanto Manor/Mercedes +1 kör
- Carlos Sainz Toro Rosso/Ferrari Kiesett
- Esteban Gutierrez Haas/Ferrari Kiesett
- Jenson Button McLaren/Honda Kiesett
- Sebastian Vettel Ferrari Nem rajtolt
- Jolyon Palmer Renault Nem rajtolt

 

Shell_02

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: