DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 23. szerda
F1

Mercedes: Bahrein kedvez a Ferrarinak

Az F1-es címvédő csapat vezetői sokkal szorosabb küzdelemre számítanak, mint a szezonnyitón. A gumitaktika még nagyobb szerepet játszhat, mint Melbourne-ben – a Ferrari több közepes abroncsból gazdálkodhat.

Amiben a szezon előtt sokan reménykedtek, valóra vált Ausztráliában: a Ferrari és Mercedes csatázott a győzelemért, a címvédők pedig a piros zászlónak és jobb stratégiájuknak köszönhették, hogy végül 1-2-es eredménnyel zárták a versenyt. Bahreinben egy olyan pálya jön, amely tavaly sokkal jobban feküdt az olaszoknak, mint Ausztrália, amivel a Mercedesnél is tisztában vannak.

„Erősen kezdtük a szezont, azonban, bár melbourne-i előnyünk egészséges volt, elég közel voltunk ahhoz, hogy a rossz rajtok miatt majdnem elveszítsük a versenyt” – mondta Toto Wolff, a Mercedes csapatvezetője, aki nem számít ilyen „egészséges” előnyre a következő futamon. „Bahreinnek kedveznie kell a Ferrarinak, ezért még kisebb különbségeket és nagyon szoros küzdelmet várunk hétvégén.”



A Mercedes műszaki részlegének feje, Paddy Lowe arról beszél, hogy az új gumiszabály – amely a sokszínű taktikai harcot eredményezte Ausztráliában –, még nagyobb szerepet kaphat a hétvégi versenyen.

„Az éjszakai időzítésük miatt a bahreini kvalifikáció és futam sokkal alacsonyabb pályahőmérséklettel zajlik, mint a délutáni első és harmadik szabadedzés, így utóbbiak nem annyira reprezentatívak. Emiatt a gumiválasztás még fontosabb tényező lehet. Már tudjuk, hogy a csapatok eltérően választottak a versenyre, ami okozhat néhány meglepetést. Nagy pozitívum volt Melbourne-ben az új szabályok által előidézett stratégiai variáció, amiből még többre számítunk itt” – fogalmazott Paddy Lowe.

Ebben az évben a csapatok válogathatnak a nagydíjakon használható gumikeverékekből: a Mercedes és Ferrari is 6-6 szuperlágy szettet rendelt a Pirellitől, ám míg a Ferrari 4 lágy és 3 közepes abroncsot kért, addig a Mercedes 6 lágyat és csupán 1 közepest. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: