DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 26. szerda
F1

Nem mindenki örül a Haas sikerének

Az újonc amerikai csapat óriási meglepetésre kapásból nyolc pontot zsákmányolt első F1-es futamán, de Pat Symonds szerint a sportág rossz irányba halad Ferrari-ügyfélstátuszuk miatt.

Néhány héttel ezelőtt pontszerzésben merültek ki a Haas F1-es csapatának céljai 2016-ra, de azt senki sem gondolta volna, hogy már a szezon első versenyén hatodik helyen zár elsőként leigazolt francia versenyzőjük, Romain Grosjean. Hiába a remek taktika, mindez semmit sem ért volna, ha a Ferrari erőforrásával és alkatrészeivel felturbózott VF-16-ossal köröző pilóta nem tudta volna maga mögött tartani az egy-egy Force Indiából és Williamsből, valamint a két Toro Rossóból álló vonatot.

Az előszezonban többen is dícsérték a Haast azért, mert szövetségre lépve a maranellói istállóval, kipróbált elemeket szerelhetett bele autóiba, elkerülve a szokásos újonc-blamát, amit az elmúlt években láttunk. Pat Symonds, a Williams technikai igazgatója azonban úgy véli, hogy az ilyen partnerkapcsolatok engedélyezése inkább árt, mint használ az F1-nek.



„Úgy vélem, hogy a konstruktőri státusz fokozatosan leépülőben van, és néhányan azt szeretnék, hogy teljesen megszűnjön” - idézte a brit szakembert a Motorsport.com. „Az, amit a Haas csinál, az számukra jól sül el, de nem hinném, hogy az F1-nek ezt az utat kellene követnie. Teljes mértékben szabályos dologról van szó, de tényleg ezt akarja a sportág? Nem hinném.”

Symonds szerint azzal, hogy a szabályzatban minél több olyan „listázott elem” szerepel, amit egy gyártó szállíthat ügyfelének, a hagyományos konstruktőri szerep bukásra van ítélve. „Az elemek eredeti listája egészen egyértelmű volt: például megengedte, hogy váltóműveket adjunk el, melyek sokba kerülnek, és kicsi a hatásuk az autó teljesítményére.”

„De túlzásokba estünk, és vannak, akik még inkább le szeretnének faragni néhány dolgot ezen a területen. Ami engem illet, sokkal jobban szeretném, ha nagyobb hangsúly lenne a konstruktőrökön” - tette hozzá Symonds.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: