DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
F1

Megakadályozhatják az időmérős változást?

Egyre több olyan hangot hallani, mely szerint az új F1-es kvalifikáció még egy esélyt érdemelne. Mint kiderült, a Force India már vasárnap is tiltakozott az azonnali eltörlés ellen.

Bár az idén bevezetett, kieséses kvalifikációs szisztéma kudarcát követően a Formula-1-es csapatok már az Ausztrál Nagydíj vasárnapján úgy döntöttek, a következő versenytől fogva visszaállítják az addigi időmérős formátumot – amelyben csak a szakaszok végén esnek ki versenyzők, nem 90 másodpercenként –, a Stratégiai Csoportnak és F1 Bizottságnak még rá kell bólintania az újbóli változásra. És míg a szombati napot követően mindenki egyöntetűen ellenezte az új rendszert, azóta egyre több hangot hallani, melyek szerint adni kellene még egy esélyt.

„Még nem hallottunk minden érvet: pozitívumai és negatívumai is voltak a kvalifikációnak” – mondta a Pirelli motorsport-igazgatója, Paul Hembery a motorsport.com-nak. Az időmérő unalomba fulladásának elsősorban az érvényes gumiszabály volt az oka, amelyet nem ilyen rendszerre terveztek. „Úgy gondolom, a Q3-on javítani kell, mivel az autók hiányát a rajongók és tévénézők mind negatívnak találták. Ezt azonban egyszerűen meg lehet oldani azzal, hogy a tavalyi Q3-hoz térünk vissza.”



A szakember azzal is érvelt, hogy az új időmérő színesítette a verseny stratégiáját, így legalábbis részben elérte célját. A gumiszállító mellett a csapatok között is találunk olyat, amely az új kvalifikáció pártján áll: ez pedig a hétvégén a vártnál gyengébben szereplő Force India.

„Amikor a végcél az, hogy a versenyt befolyásold pozitívan, hogy a fenében lehet eltörölni még a verseny előtt? Ezzel érveltem vasárnap, és továbbra is így gondolom” – mondta Bob Fernley, a Force India csapatfőnök-helyettese, akik szerint a hibák kijelölésére és ezek javítására lenne szükség – ahogy ő fogalmazott, „nem kell kiborítani a gyereket is a fürdővízzel együtt”.

A Stratégiai Csoport és F1 Bizottság tagjaként a Force India megtehetné, hogy megakadályozza a régi rendszerhez való visszatérést. Amikor azt kérdezték, ez megvalósulhat-e, Fernley nem adott egyenes választ: „Sosem állnánk ki egyedül hangoskodni, ha azzal kárt okozhatunk az F1-nek. Ha arról van szó, mi a jó a rajongóknak és sportnak, nem fogunk az útjába állni” – mondta a szakember, mondatai pedig így is, úgy is értelmezhetők.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: