DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

Maldonado - Egy autótörő története

A venezuelai pilóta közleményben jelentette be, hogy idén nem lesz a mezőny tagja - ahogyan a sportág rajongói, mi sem felejtünk könnyen, ezért összeszedtük 10 legemlékezetesebb F1-es momentumát.

Maláj Nagydíj 2010, szabadedzés - Bokszutca, jövök”

A venezuelai mindössze néhány hete mondhatta magát F1-es pilótának, amikor egészen buta balesettel kezdte meg amortizáló hadjáratát: péntek délután épp a csapatához tért volna vissza, amikor túl szélesre vette a bokszutca bejáratát, és a füvön megpördülve a falban kötött ki.

Monacói Nagydíj 2011, futam - Maldonado vs Hamilton, 1. felvonás

„Az a jó szereplés titka Monacóban, hogy a szíveddel vezess, mert ha az agyaddal teszed, akkor könnyen a falban köthetsz ki” - a szezon eleji tesztek alatt, 2013-ban Maldonado így nyilatkozott e cikk írójának arról, hogy miért bizonyult karrierje legsikeresebb helyszínének a hercegség. Nos, 2011-ben, azok után, hogy az év első öt futamán a legjobb 14(!) közé sem tudott bekerülni, a hatodik hely felé tartott a Monacói Nagydíj utolsó köreiben - ám jött Hamilton, és a falba tette az újonc pilótát, persze azok után, hogy a williamses bezárta az ajtót riválisa előtt a Ste. Devote-ban. Azon ritka esetek egyike volt ez, amikor nem kimondottan csak a venezuelai volt a hibás, a brit pedig jogtalanul utalt később a versenybírák rasszistának vélt ítélethozási szokásaira.

Belga Nagydíj 2011, időmérő edzés - Maldonado vs Hamilton, 2. felvonás

A monacói incidenshez hasonlóan itt is kettőn állt a vásár: a spái időmérő második szakaszának legvégén, a célegyenesre fordulva Hamilton erőszakosan kitolta a venezuelait, majd miután egyikük sem tudott új mért kört kezdeni, Maldonado Hamilton elé vágott, lebontva annak első szárnyát. Noha Hamiltont is megrótták agresszív vezetésért, a Williams-pilóta volt kénytelen hátrébbról rajtolni a másnapi futamon - ahol éppen azévi egyetlen egy pontját sikerült megszereznie.


Maldonado attacks Hamilton after qualifies is over by dubdg

Ausztrál Nagydíj 2012, futam - Már megint az a hatodik hely…

Bár Maldonado gyorsabbnak bizonyult az előtte haladó Fernando Alonsónál, erőfeszítés nélkül behúzhatta volna karrierje legjobb eredményét, de fél körrel a verseny vége előtt túlságosan hamar gyorsított ki a hetes kanyarból, így 10 pont helyett csak a Williams összetört alkatrészeit szedegethette össze a pálya széléről.

Spanyol Nagydíj 2012, futam - A csúcsok csúcsa

Balesetei mellett nem lenne teljes a listánk Maldonado legszebb F1-es pillanata nélkül. Négy év után visszatekintve még ma is szürreális, hogy hiba nélkül, Fernando Alonsót felülmúlva tudott pole-ból győzelmet szerezni - a Williams a lehető legjobbkor volt a legversenyképesebb, Lewis Hamiltont is a lehető legjobbkor fosztották meg időmérős első helyétől, és a venezuelai is topformában találta magát. A siker jelentőségéről elmond, hogy az elmúlt 11 szezon során ez volt a Williams egyetlen győzelme - a verseny után tűz ütött ki a grove-iak garázsában, de cseppet sem lehetett füstbe ment tervnek bélyegezni a csapat napját.

Európa Nagydíj 2012, futam - Maldonado vs Hamilton, 3. felvonás

A két versenyző közös története hasonló incidensben teljesedett ki, mint egy éve Monacóban: ezúttal Maldonado próbált előzni, már a pályán kívül halad a McLaren mellett, Hamiltonnak pedig esze ágában sem volt feladni pozícióját. Az eredmény? Egy McLaren a falban, és Maldonado hiába ért célba tizedikként, 20 másodperces büntetéssel sújtották - kettejük ütközetének Michael Schumacher lett a legnagyobb nyertese, aki hattyúdala egyetlen dobogóját csípte el ezzel.

Monacói Nagydíj 2013, futam - Így kell legyalulni a fél kikötőt

Hiába Monaco, emberünk nem tudott teljesen ráhangolódni a feladatra, és jobbára a Marussiákkal küzdött a vert mezőnyben. Éppen Max Chiltont próbálta legyűrni, de mint minden sikertelen előzési kísérlet a hercegségben, ez is megbosszulta magát: a két autó összeért, Maldonado pedig nyílegyenesen vágódott a Tabac falába. A becsapódás ereje akkora volt, hogy a Williams-pilóta valósággal maga mögé csavarta a Tecpro-korlátot, ezért a helyreállítás idejére piros zászlóval állították le a futamot.

Belga Nagydíj 2013, futam - Hogyan kapjunk el két Force Indiát egy kanyarban?

Ilyenre azért nem mindenki képes. A két-két Williams és Force India kart karba öltve harcolt egymással, amikor az első évét taposó Valtteri Bottas a Buszmegállónál szépen a pálya szélére szorította, és megelőzte csapattársát. Igen ám, de szerencsétlen Pastor, mire visszaevickélt az ideális ívre, már maga előtt találta Adrian Sutil Force Indiáját, aki elsodorta a Williams első szárnyát. A pillanat hevében a venezuelai úgy döntött, hogy inkább a boksz felé veszi az irányt, ezzel viszont a másik Force Indiával közlekedő Paul di Restát tette pálya szélére.

Bahreini Nagydíj 2014, futam - „Wáó, mi volt ez?”

Talán ezt az esetet lehetne nevezni Maldonado legnagyobb baklövésének, de hogy a leglátványosabb volt, az teljesen biztos. Az ekkor már a Lotus E22-esét kormányzó pilóta hatalmas önbizalommal próbált meg bevetődni Esteban Gutierrez mellé, de csak a Sauber jobb hátsó kerekét találta meg, röppályára állítva a mexikóit. A csúnya esésnél talán Gutierrez reakciója volt a meglepőbb…

Belga Nagydíj 2014, szabadedzés - „Ennyi még belefér…”

…gondolhatta Maldonado, amikor kiszélesítette a 11-es kanyar kijáratát. Ahogy kiderült, nem fért bele, hiszen a füvön megcsúszó Lotus a pálya másik oldalán lévő korlátnak csapódva lelt nyugalomra.a

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: