DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Ők lesznek a Renault új főnökei

Az Autosport lap nyilvánosságra hozta, kik vezetik a 2016-ban gyári F1-es csapatként visszatérő Renault-t. Alain Prost is szerephez jut, igaz, nem lesz csapatfőnök.

A Renault hivatalosan decemberben jelentette be Formula-1-es visszatérését, amely a Lotus istálló megvásárlása által valósul meg. A vezetőség természetesen, ahogyan ilyenkor megszokott, változik, hivatalos bejelentésre azonban csak februárban kerül sor. Az Autosport lap mégis megtudta, kik alkotják az új istálló főnökségét. A legfontosabb változás, hogy több csapathoz, így a Mercedeshez és McLarenhez hasonlóan nem egyetlen csapatfőnök vezeti az istállót, hanem a felelősséget több vezető között osztják el.

Az egyik kulcspozícióba, a versenyigazgató posztjába a francia Frederic Vasseur érkezik – ez a szerepkör eddig nem létezett a Lotusnál, a McLarennél azonban több éve használják, Eric Boullier tölti be. Vasseur a GP2-ben és más juniorkategóriákban érdekelt ART csapatfőnöke, amellyel többek között Lewis Hamilton, Sebastian Vettel vagy legutóbb Stoffel Vandoorne nyert bajnoki címeket, emellett a Formula-E-ben szerepet vállaló Spark Technologies feje. Hosszú motorsportos pályafutása ellenére Vasseur az F1-ben még kipróbálatlan.

Frederic Vasseur


Nick Chester, a Lotus technikai főnöke marad eddigi pozíciójában, miközben a Renault Sport ügyvezetője, Cyril Abiteboul – eddig őt lehetett az F1-es program vezetőjének tekinteni – a Viryben és Enstone-ban levő bázisok vezérigazgatója lesz, valamint kezében összpontosulnak a motorral kapcsolatos ügyek. A Lotus korábbi tulajdonosa és csapatfőnöke, Gerard Lopez is marad, ő felel a Bernie Ecclestone-nal és CVC-vel való kapcsolatért.

A legtöbbeket az érdekelt, Alain Prost milyen szerepet kap a csapatnál. Az Autosport szerint a négyszeres világbajnok az istálló nagykövete lesz. Ami az F1-es csapat igazgatótanácsát illeti, Lopez és Abiteboul mellett a Renault pénzügyi igazgatója, Thierry Cognet kap helyet, míg elnökölni a vállalat vezérigazgatója, Charlos Ghosn vagy a Renault Sport elnöke, Jerome Stoll fog.

Egy másik, hivatalosan megerősített hír, hogy a Manor új fontos szakemberrel gazdagodott, Nikolas Tombazis, a Ferrari korábbi tervezője veszi át a vezető aerodinamikai mérnök pozícióját. Tombazist a 2014 végi átszervezések során menesztették a maranellói csapattól. Egy másik ferraris is új helyen folytatja, Ruth Buscombe a Haas vezető stratégája lesz. Ez vélhetően a két csapat együttműködésének része, a mérnök leigazolását James Allison, a Ferrari műszaki igazgatója javasolta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: