DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. február 24. szombat
F1

Prost: Rendkívüli volt, amit Rosberg művelt

A négyszeres F1-es világbajnok szerint a Mercedes német versenyzője elképesztő erőről tett tanúbizonyságot a 2015-ös szezon végén, amikor a vb-cím elvesztése után felül tudott kerekedni Hamiltonon.

A tavalyihoz hasonlóan a 2015-ös Formula-1-es idény is főként a Mercedes dominanciájáról szólt: a német gárda ismét csupán három versenyen engedte ki a kezéből a győzelmet. A két pilóta párharca azonban jóval egyoldalúbb volt, mint 2014-ben: míg egy éve Lewis Hamilton csak az évadzárón biztosította be összetettbeli elsőségét, addig idén erre már három nagydíjjal a vége előtt, Austinban sor került. Nico Rosberggel való kapcsolata viszont ennek ellenére – vagy éppen ezért – továbbra is puskaporos volt, amelyet a Mercedes igyekezett kordában tartani: a szezon vége után Toto Wolff többször is elmondta, hogy akár a versenyzőcserét is megfontolják, ha nem rendeződik a viszonyuk.

Rosberg_AbuDhabi_DPPIAlain Prost, aki saját bevallása szerint is jóban van Wolffal és Niki Laudával, így nyilatkozott az ezüstnyilak belviszályáról: „Valóban tanácsot kértek tőlem az előző szezon során, de szerintem jól az irányításuk alatt tartották a dolgokat. Az is igaz viszont, hogy nem csúszhat ki a kezükből az irányítás. Ugyanakkor a Mercedes egy óriási vállalat, ahol a vezetőktől kezdve a mérnökökig mindenki szenvedélyes imádja a motorsportot. Tudják, mit csinálnak.”

A korábbi négyszeres világbajnok az újabb pontversenybeli vereség ellenére is roppant elismerősen nyilatkozott Rosbergről – természetesen főként az utolsó három futamon mutatott produkciójával kapcsolatban: „Amit az idény végén mutatott, az rendkívül erős volt. A világbajnoki cím elvesztése igazán demoralizáló lehet, ezért lenyűgöző, hogy ilyen gyorsan ismét ennyire erős tudott lenni” – fogalmazott a Bild hasábjain a francia.

Sokak szerint Rosberg annak is köszönhette győzelmeit, hogy Hamilton motivációja megcsappant a harmadik vb-elsőség bebiztosítása után, s bizonyos mértékig ezzel Prost is egyetértett, majd hozzátette: „Nico problémája, hogy Lewis kiszámíthatatlan. Ő egy igazi versenyző, és ösztönösen érzi, mikor kell agresszívnek lennie. Ismeri az összes trükköt az autóban és azon kívül egyaránt. Sokan mondják, hogy Nico nincs Lewis szintjén, de én nem így látom. Szerintem egyszerűen csak nem volt elég agresszív. A 2014-es spái ütközésük megváltoztathatta, azóta nem annyira agresszív, mint kellene lennie.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: