DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 16. szerda
F1

A Williams fellebbez, szerintük rosszul mért az FIA

Nem hagyja annyiban Felipe Massa 8. helyről történt kizárását a Williams, a csapatnál ugyanis meg vannak róla győződve, hogy pontatlan mérések alapján ítélkezett az FIA.

A brazil pilóta ugyan nem ért el kimagasló eredményt hazai versenyén, hiszen csapattársa is három hellyel előtte végzett, ám az FIA szabálytalannak minősítette autóját, amiről már a futam közben értesítette a csapatot. A felvezető kör előtt öt perccel elvégzett hivatalos mérés során ugyanis Massa autójának jobb hátsó gumiján 137 °C hőmérsékletet mértek, ami 27-tel magasabb, mint a maximálisan megengedett 110 °C. Emellett az abroncsban mért levegőnyomás is 0,1 psi-vel meghaladta az előírt értéket.

Dppi_00115019_845



Massát kizárták, a Williamsnél azonban biztosak benne, hogy az FIA mért rosszul, a csapat ugyanis három különálló saját szenzorral is szabályos értékeket jegyzett autóján, ráadásul egyik mérőeszközük pontosan megegyezik azzal, amit az FIA is használ a hivatalos adatvételhez. Az istálló így benyújtotta a fellebbezését a sportfelügyelők ítélete ellen.

„A fellebbezésünk azon a tényen alapul, hogy három független eszközzel is lemértük a hőmérsékletet, és mindegyik azt jelezte, hogy a Pirelli által a hétvégére megadott értékeken belül mozgunk” - magyarázta a Williams teljesítményért felelős igazgatója, Rob Smedley.

„Elmagyarázták ugyan, hogy a mi eszközeink csak viszonyítási alapként szolgálhatnak, hiszen egyedül az FIA mérései számítanak, azonban az egyik műszerünk pontosan ugyanolyan, amit ők használnak, és azzal is véletlenszerűen ellenőrzéseket végeztünk a hétvége során, hogy biztosan ne történhessen szabálysértés. Szóval ha 27 fokos különbség lett volna, azt egész biztosan észrevesszük.”

A Williams 4 pontért harcol a fellebbezéssel, ami a konstruktőri bajnokságban bebiztosított harmadik helyükre ugyan már nem lenne hatással, de a brazilt segítheti az egyéni negyedik pozícióért folyó harcban Valtteri Bottas és Kimi Raikkönen ellenében.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: