DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 4. kedd
F1

„A Ferrariéval egy szinten van a motorunk”

Ezt Niki Lauda, a világbajnok Mercedes egyik vezetője nyilatkozta: elmondása szerint eltűnt a korábbi előnyük az olaszokkal szemben. Az osztrák úgy véli, jövőre véget ér a dominanciájuk az F1-ben.

Amióta 2014 elején beköszöntött az újabb turbókorszak a Formula-1-ben, a Mercedes hajtásláncait használó csapatok előnyben vannak motorerő tekintetében a riválisokkal szemben: elég ehhez megnézni a végsebességek táblázatát az egyes helyszíneken, vagy azt, mennyire nehéz még DRS segítségével is megelőzni őket az egyenesekben. Niki Lauda, a Mercedes világbajnok gyári alakulatának vezetője szerint ugyanakkor a Ferrari már utolérte őket ebben a tekintetben:

Mercedes_Ferrari_DPPI



„Ahhoz, hogy idén is jobban teljesítsünk, mint a Ferrari, rengeteget kellett fejlődnünk” – nyilatkozta Lauda a motorsport.com szakoldal hasábjain. „Amióta Monzában bevetették a továbbfejlesztett motorjukat, azt kell mondanom, teljesítmény és hatékonyság terén is versenyben vannak velünk. A korábbi 20 lóerős előnyünk eltűnt. Motorerőt tekintve ugyanazon a szinten állunk.”

A háromszoros világbajnok osztrák ex-versenyző szerint a Mercedes dominanciájának jövőre vége, s azt is elmondta, miért gondolja így: „2016-ban változni fog a kép, mert a Formula-1-ben nem lehet sokáig fenntartani a technikai fölényt. Tudjuk, hogy a többiek felzárkózhatnak. Amikor már a szabályok adta kereteken belüli teljesítményed határán vagy, nehéz nagyot előrelépni: ez sokkal könnyebb azok számára, akik mögöttünk vannak” – magyarázta Lauda.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: