DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Coulthard: Az F1 utánpótlás-rendszere rossz

David Coulthard szerint a királykategóriához vezető piramisnak alapvető hiányosságai vannak, ezért a legjobbak nem mindig jutnak el a Formula-1-ig. Azt is furcsának tartja, hogy néha a DTM-ből egyszerűbb az út.

A Williams, McLaren és Red Bull korábbi pilótájának véleménye különösen aktuális, ugyanis úgy tűnik, hogy a GP2 bajnokát, az egyértelműen legjobbak közé tartozó Stoffel Vandoorne-t jövőre sem látjuk a Formula-1-ben, a WSR és GP2 után a japán Super Formula sorozatban is be kell bizonyítania, hogy rászolgált az esélyre. Ráadásul a belga tehetség háta mögött jelentős támogató áll a McLaren személyében, amilyennel nem mindenki büszkélkedhet: ezért gyakran láthatjuk, hogy a juniorkategóriák ígéretes tagjai az F1-ről lemondva inkább a WEC és DTM irányába indulnak el.



„Úgy tűnik, hogy alapvető probléma van az F1-be vezető piramissal. Az alsóbb formulák egyre több bajnokát veszítjük el” – mondta a 13-szoros futamgyőztes David Coulthard a motorsport.com lapnak. A rajtrácson egyre kevesebb alacsonyabb kategóriás bajnokot látni, a probléma gyökere az anyagiakban keresendő:

„A múltban az F3000, sőt F3 bajnokai is az F1-ben folytatták, de ez ma már nem sikerül nekik. Nyilvánvaló, hogy kevesebb az autó a mezőnyben, ezért kevesebb a lehetőség is, végeredményként pedig fizetni kell érte. Ez a legtöbb fiatal versenyző dolgát megnehezíti, pedig az F3-ban életemben nem láttam még ilyen erős felhozatalt.”

Coulthard némileg csodálkozónak tűnő hangnemben jegyezte meg, hogy a DTM szintén tekinthető a Formula-1 felé vezető útként, holott egészen másféle autókat vonultat fel. A Mercedes által támogatott Pascal Wehrlein neve idén nagyon gyakran felmerült átigazolási pletykákban. „Úgy tűnik, a DTM az a formula, ahova a versenyzők vagy a Formula-1-ből érkeznek, vagy ahonnan a Formula-1 a cél. Az együlésesektől azt várnánk, hogy nyilvánvalóbb útvonal, de ez nem szükségszerű” – fejtegette a skót.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: