DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 27. péntek
F1

Biztos volt jövőjében a Red Bull

Bernie Ecclestone újabb részleteket árult el az istálló motormizériájáról: a Red Bull abban a biztos tudatban szakított a Renault-val júliusban, hogy Mercedes-motorokat kap 2016-ban.

Október vége van, és a Red Bull továbbra sem egyezett meg egyik motorszállítóval sem a következő idényre – korábban ezt az időszakot jelölték meg végső határidőként. Az ilyen fokú bizonytalanság egészen ritka a Formula-1-ben, az év ezen szakaszában a csapatok többnyire már nagyon alapos tervekkel rendelkeznek következő idényre, amelyhez elengedhetetlen a motor ismerete. A Red Bull már júliusban azt hitte, tudja, milyen erőforrást fog 2016-ban használni, derült ki Bernie Ecclestone-tól.



„Hogy a Red Bullt védjem, különösen Christiant (Hornert), azért bontották fel az egyezségüket a Renault-val, hogy megköthessék a szerződést a Mercedesszel, amelyről – ők azt hitték – már megegyeztek –mondta az Autosport lapnak Ecclestone. A Mercedes azonban meggondolta magát, és már nem akar a Red Bullnak motorokat adni, a Ferrarihoz és, úgy tűnik, Hondához hasonlóan. Így került jelenlegi nehéz helyzetébe az istálló. „Az ilyen megtörténik nagy családokban” – mondta Ecclestone.

A Mercedes eközben kitart emellett, hogy a Red Bull miatt szakadt meg a kezdeti kapcsolatfelvétel, legalábbis ezt mondja Niki Lauda: „Az elején felkerestem Dietrich Mateschitzt, mert jól ismerem. Megkérdeztem tőle, fel tudna hagyni a negatív gondolataival a Mercedest illetően? Különben sosem fog ez működni. Egy darabig rám nézett, mert valamilyen okból kifolyólag nem szereti a Mercedest, aztán azt mondta, rendben, csináljuk.”

„Arról is beszéltünk, hogy ha motort adunk, együtt szeretnénk gyarapodni. Azért adnánk nekik motort, hogy a fiatal, Red Bullt ivó gyerekek Daimler-autókat vezessenek. Hosszú távú, egészséges együttműködést akartunk. Ez lett volna a cél, de sosem jött vissza, a párbeszéd igazán el sem kezdődött, és elhalt az egész dolog” – emlékezett vissza a Mercedes csapatelnöke.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: