DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 1. szombat
F1

Kimi: Nem Max a hülye, hanem a szabályok!

Bár az austini futam alatt úgy tűnhetett, hogy Max Verstappen alaposan felhúzta Kimi Raikkönent, a finn F1-es bajnok később pontosított: nem a holland manővereivel volt baja, hanem a nem egyértelmű szabályokkal.

Az USA Nagydíj számos emlékezetes jelenete közt juthat eszünkbe Kimi Raikkönen dühödt rádiózása: a rendszerint igen higgadt Jégemberből Max Verstappennek sikerült kihoznia az állatot, miután kettejük csatája során kőkeményen védekezett a (szó jó értelmében) szintén igen agresszív finnel szemben. Raikkönentől végül az alábbi üzenetet vágták be a rádióba: „Ez a srác folyton leszorít a pályáról, ha ez szabályos, legközelebb én is ezt csinálom!”

kimi_usa2_cs



A verseny után a finn egyértelműbbé tette szavait, elmondása szerint nem Verstappennel, hanem a szabályokkal volt problémája – az üzenetet pedig igazából kérdésnek szánta: „Csak meg akartam kérdezni, hogy szabályos-e egy másik autót védekezés közben a kerékvetőkre szorítani. Szerettem volna tudni, hogy ez így rendben van-e, de úgy tűnik, hogy igen. Semmi bajom vele, amíg mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznak” – mondta a finn, aki szerint egyáltalán nem egyértelmű, milyen helyzetben mit szabad és mit nem:

„Manapság rengeteg szabály van, az egyik azt mondja, hogy féktávon nem mozoghat az autó, a másik azt, hogy egyautónyi helyet kell hagyni az ellenfélnek, és így tovább...” – folytatta Raikkönen, főproblémaként a következetlenséget okolva: „Nem panaszkodom arra, amit csinált, egészen addig, amíg ez a következő alkalommal is rendben van, ha éppen te csinálod ugyanezt. Legyen mindenki számára egyértelmű, hogy mit szabad, és mit nem.”

A csatából egyébként a végül negyedikként záró holland, valamint a hibázó és később kieső finn egyaránt sértetlenül jöttek ki annak ellenére, hogy egy kicsit össze is értek egymással: „Azt hiszem, hogy egyszer egy egészen kicsit össze is értünk, de ez rendben van, végül is versenyzők vagyunk. Mindenesetre nagyon szoros volt a helyzet...” – mondta erről 2007 világbajnoka.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: