DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Mit gondol a motorsportról az új VW-főnök?

A Volkswagen-csoport élére hétvégén került új vezérigazgatónak, Matthias Müllernek elsődleges feladata, hogy kirángassa cégét a botrányból, de mi a véleménye a motorsportról és az F1-ről?

Mialatt egyre tovább gyűrűzik a Volkswagent, és partnermárkáit, többek között az Audit, a Seatot és a Skodát érintő botrány, Martin Winterkorn korábbi vezérigazgató lemondott a hétvégén, és már német hatósági vizsgálat alatt áll. Helyére Matthias Müller került, akinek elsődleges feladata az, hogy nyugodt megoldást találjon a kialakult helyzetre, és megakadályozza a márka további értékvesztését. A HVG információi szerint összesen 11 millió autóba került a környezetvédelmi méréseket megkerülő szoftver, ennek köszönhetően pedig harmadával esett vissza a VW-részvények árfolyama.

A Volkswagen-csoportot akár 18 milliárd dolláros büntetés megfizetésére is kötelezhetik, így joggal gondolhatjuk azt, hogy Müllernek kisebb gondja is nagyobb annál, hogy a Forma-1-es belépésen gondolkozzon. Azonban ha megfordítjuk a történetet, minden gyár azért vállal szerepet egy-egy sorozatban, hogy marketing terén hasznot húzzon belőle, és a VW-nek sosem jönne jobban egy kiadós márkafényezés, mint mostanság.



Sokak szemében Winterkorn volt az, aki közelebb hozhatta volna a VW-t (Audit?) a Forma-1-hez, de megnyugodhatunk: Müller motorsport-rajongó családból származik, ráadásul mérnöki múltja van (például az Audi A3-as is az ő remekműve volt), így nem csak céges szemlélettel közelít a száguldó cirkuszhoz, és vállalata egyéb autósportos szerepvállalásaihoz. Ahogyan Charley Bradley, a Motorsport újságírója rávilágított, a VW, mint márka nem valószínű, hogy megjelenik az F1-ben, sőt, akár költségcsökkentés is elképzelhető a WRC-ben, a Ralikrossz-vb-n, valamint a gyár F3-as érdekeltségeiben. De: az Audi jelenleg két komoly sorozatban is bajnoki címekért harcol, a WEC technikai-, a DTM pedig marketing-szempontból számít fontosnak a gyártó számára - a Hosszútávú-vb-n ráadásul két márkával is szerepel, a Porschéval kiegészülve.

Az viszont kétségbeejtő, hogy az utóbbi csapat LMP1-es programjának mozgatórugója, Wolfgang Hatz is érintett a botrányban, lévén ő a felelős a VW Csoport motor-és erőátviteli-fejlesztéseiért, így elvesztése komoly érvágás lenne a Le Mans-győztes gárda számára. Matthias Müller szerint a WEC nagyszerű platformot biztosít a közúti autókban is felhasználható technikák kifejlesztésére, a Forma-1 viszont nem tartozik a kedvencei közé, mert számára nem prioritás csak motorgyártóként belépni a sportágba - a Renault és a Honda agóniáját nézve nem logikátlan az elgondolás.

Egyelőre úgy tűnik, hogy nem hoz komolyabb változást az emissziós botrány a VW sporttevékenységében, de nem véletlen, hogy Christian Horner „füstbe ment tervnek” nevezte a cég F1-es szerepvállalását. Legalábbis ami a közeljövőt illeti. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: