DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 18. szombat
F1

Nehéz visszatérés: újra a tragédia helyszínén

Talán egyetlen F1-es futam sem volt annyira megterhelő tavaly október 5. óta, mint a hétvégi Japán Nagydíj lesz: a mezőnynek, így volt csapatának is vissza kell térnie Bianchi tragédiájának helyszínére.

A Manor istálló számára az idei szezon legnehezebb versenye következik a hétvégén. Egy év után visszatérnek Suzukába, ahol tavaly egy borzalmas balesetben elveszítették Jules Bianchit, aki kilenchavi küzdelem után idén júliusban halt bele súlyos fejsérüléseibe. Nehéz volt tavaly októberben odaállni a következő futam rajtjához, idén tavasszal visszatérni a legnagyobb siker helyszínére, Monacóba, majd versenybe szállni Magyarországon, néhány nappal a temetés után. Most a csapatnak még egyszer, utoljára szembe kell néznie a feldolgozhatatlannal: egykori versenyzőjük halálával.

Bianchi_e



A brit Autosport Graeme Lowdon csapatfőnököt kérdezte a suzukai visszatérésről: „Jules mindig a gondolatainkban van. Most Japánba utazunk, méghozzá csapatként kell odamennünk, erősnek maradni, és profi módon tenni a dolgunkat. Rengeteg csapattag már tavaly is velünk volt, s tudjuk, hogy ez nehéz lesz, de egyúttal azt is, hogy Jules versenyző volt, és azt szeretné, ha a versenyzésre koncentrálna az istálló. De hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem lesznek nehéz pillanataink...”

A csapat még nem döntött arról, hogyan tisztelegjen versenyzője emléke előtt Japánban – Monacóban például az istálló minden tagja egy vörös csuklószorítót viselt, mellyel Bianchi tavalyi pontszerzésére emlékeztek – Lowdon azóta is minden egyes nap viseli... „Monaco persze nehéz volt, de ez a hétvége még inkább az lesz, hiszen ott legalább szép emlékeink voltak” – folytatta a cspatfőnök.

„Egy héttel előtte bementem hozzá a kórházba, s pozitív gondolatokkal mentem Monacóba. Ott voltam, hogy lássam, hogy beszéljek hozzá, hogy elmondjam neki, hogy visszatérünk. Úgy gondoltam, hogy Monaco szívbe markoló lesz, de nem túl nehéz. Végül aztán hihetetlenül nehéznek találtam, pedig erről a versenyről csupa jó emlékünk volt. Egyúttal azt is megtanultam, hogy az ember nem tudhatja, mit fog majd érezni egy dologgal kapcsolatban, egészen addig, amíg oda nem ér, s ez a helyzet ezzel a hétvégével is...”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: