DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Button: Három verseny túl sok három hét alatt

A 2016-ra tervezett F1-es naptárban a Szingapúri, Japán és Malajziai Nagydíj egymást követné, három héten belül - ezt a sportág "nagy öregje", Jenson Button túl soknak tartja az amúgy is túlzsúfolt évadban.

Végül úgy is Bernie Ecclestone szava fog dönteni, de most úgy áll a helyzet, hogy valaki hosszabb nyári szünetet, más pedig szellősebb versenynaptárat követel. Egyelőre úgy tűnik, hogy az előbbi tábort erősítők állnak győzelemre, hiszen a 2016-os versenynaptár legutóbbi tervezetében az augusztus 7-i Magyar Nagydíjat egy hónappal követi a belga verseny, szeptember 4-én. Ez a plusz egy hét azonban egy mínuszt is jelent, ami azt jelenti, hogy a szeptember 25. és október 9. közötti két hétben három versenyre (Szingapúr, Japán, Malajzia) is sor kerülne, amelyre még soha nem volt példa az F1 történetében.



A minden idők leghosszabb F1-es évadának ígérkező 2016-os szezon már így is 21 versenyt tartalmaz - de a tervezetnek köszönhetően nem kell decemberre tenni a szezonzárót, így ott minden maradhat a régiben, azaz november 27-én rendezhetik meg az Abu Dhabi Nagydíjat. „Ez könnyű a pilótáknak, viszont nagyon nehéz a csapatok számára” - idézte fel Jenson Buttont az Autosport a helyzettel kapcsolatban. "Ezek a srácok nagyon sok időt töltenek távol az otthonaiktól, ami nagyon nehéz nem csak a kapcsolataikra, de a családjaikra nézve is. A be- és kipakolás rengeteg időbe telik, ezért úgy érzem, hogy három egymást követő verseny túl sok a Forma-1-nek.”

Ami azt illeti, logisztikai nehézségek is felmerülnek, hiszen Szingapúrt nem a szomszédos Malajzia versenye, hanem Japán követné - a városállam futamának promóterei nem örülnének neki, hogy ha az övéket megelőző vagy utána következő hétvégén rendeznének versenyt Sepangban. Ecclestone nemrég még egy decemberi szezonzáró ötletét is belengette, de utána azt mondta, hogy nem akar versenyt, közel a karácsonyi ünnepekhez. „Simán megoldhatnánk, hogy Szingapúr és Malajzia egymást kövesse, hiszen csak 300 km-re vannak egymástól. Ha valakinek tetszene a szingapúri verseny, akkor könnyen átruccanhatnak Malajziába is. Szerintem elég jól működne” - tette hozzá Button.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: