DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
F1

Miért nem igazolnak át a versenyzők?

Több F1-es csapatfőnököt is megkérdeztek erről, s válaszaikból többek közt az is kiderült, hogy Pastor Maldonado helye tényleg veszélyben lehet, ha megérkezik a Renault a Lotushoz.

A jelenlegi tízből négy csapat már (szinte) biztosan megtartja jelenlegi felállását a 2016-os szezonban is, de az se lenne meglepő, ha az átigazolási szezon végén hét-nyolc istállóról is elmondhatnánk ezt – sőt, elméletben még az is lehetséges, hogy minden csapat változatlan párossal vág neki a jövő évnek, bár erre azért nem mernénk fogadni. A meglehetősen „stabil” pilótapiac többekben felvetette a kérdést: miért történik ilyen kevés változás?

Az elmúlt napokban több csapatvezető is felelt erre a kérdésre, s válaszaik egy irányba mutatnak: nyomós ok nélkül egyszerűen nem éri meg változtatni a felálláson. Bob Fernley a Force Indiától például ezt mondta a Grand Prix Timesnak: „Úgy gondolom, hogy mindig a stabilitást kell keresni, és ha az aktuális versenyzőid jól teljesítenek, akkor meg akarod tartani őket” – mondta, amivel Christian Horner is egyetérteni látszik:

„A versenyzőcsere eléggé nagy dolog egy csapatnál. A pilóták az istálló alapvető építőelemei, szóval azt hiszem, hogy csakis azzal az indokkal változtatnál, hogy a jó irányba mozdulj ezzel. A Red Bull továbbra is szívesen fektet be fiatal tehetségekbe, és nem is szűkölködünk ilyen versenyzőkben” – mondta Horner.

olaszgp_rajt_rbr



 

Más csapatoknál az istálló aktuális helyzete határozza meg a szituációt, a Ferrari például az elmúlt évek nagy változásai után egy kis „nyugalmat” szeretne, fejtette ki a csapatfőnök, Maurizio Arrivabene: „Ez most egy egészen új csapat, szeretnénk a stabilitásunkat megőrizni, s egyértelművé tenni a célokat mindenki számára. Kimi maradását Magyarországon erősítettük meg. Egy világbajnokról beszélünk, az utolsó ferraris bajnokról, ezt nem szabad elfelejtenünk.”

A Lotusnál megint kicsit más a helyzet a Renault közelgő hatalomátvétele miatt – Matthew Carter szavaiból a sorok közt olvasva tulajdonképpen az is kiderül, hogy Maldonado helye valóban veszélyben lehet, ha jönnek a franciák: „Az az egyetlen ok, amiért még nem jelentettük be a versenyzői felállásunkat, hogy arra várunk, mi sül ki a következő hetekben-hónapokban. Abszolút nincs okunk változtatni, mindkét versenyzőnek szerződése van, csakhogy ennél nagyobb szabású dolgok is zajlanak a Lotusnál jelenleg.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: