DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Raikkönen nem hiszi, hogy lesz Finn Nagydíj

Az F1-es világbajnoki címek 6%-át birtokló finneknek körében komoly népszerűségnek örvendene egy nagydíj, de a Ferrari versenyzője szerint ez nem valószínű, hogy meg fog történni.

Sokak számára még ma is érthetetlen, hogy ha annak idején Svédország is a naptárba került Ronnie Peterson és Gunnar Nilsson miatt, akkor Finnországnak miért nem lehet F1-es nagydíja. Az ezer tó országának nem volt sok F1-es versenyzője (Valtteri Bottasszal bezárólag összesen kilenc!), mégis, aki bekerült a száguldó cirkuszba, próbálkozásait nagyrészt siker koronázta.



Az alaphangot Keke Rosberg 1982-es világbajnoki címe adta meg, majd másfél évtizednyi hiátus után jött Hakkinen, aki hűvös szótlanságával hatalmas rajongótáborra tett szert mclarenes évei idején. A sormintát Kimi Raikkönen folytatta 2007-ben, amikor bajnok lett a Ferrarival, de Heikki Kovalainennek is jutott egy futamgyőzelem a McLarenben. Most pedig Bottason a sor, hogy megőrizze a finnek hírnevét.

A Forma-1-nek óriási rajongótábora van Finnországban, de F1-es autókat sosem láthattak körözni hazájukban. Versenyzőket viszont igen, hiszen az 1978-ban megszűnt Keimola Motor Stadiumban F2-es futamokat is tartottak, többek között Jim Clark, Graham Hill, Jack Brabham, Jochen Rindt és Dennis Hulme részvételével. Bernie Ecclestone állítólag a Hungaroringen egyezetett annak a Robert Lappalainennek a feleségével, aki a kilencvenes évek DTM-futamait promótálta Helsinkiben - ahová ma az üzletember egy utcai versenyt vízionál 

Kimi Raikkönen azonban úgy véli, egyhamar nem valósulhat meg a Forma-1-es Finn Nagydíj. „Ez egy kissé valószínűtlen ötlet” - nyilatkozta a ferraris a Helsinkiben rendezett szponzori eseményen az MTV3-nak. „Persze, ha valaki a megfelelő mennyiségű pénzt teszi majd Bernie zsebébe, akkor már jövőre is megtörténhet” - tette hozzá szarkasztikusan 2007 világbajnoka.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: