DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 27. szombat
F1

A csapatoknak nem kell Ross Brawn

A Red Bull főnöke, Christian Horner a közelmúltban azzal a javaslattal állt elő, hogy egy független szakértő írja meg az F1 új szabályait. Még egy nevet is mondott: Ross Brawnét.

Horner nem titkolta, hogy a követendő irányvonalról jelenleg döntő Stratégiai Csoport alkalmatlan feladatára, ezért olyan szakemberre lenne szükség, aki hosszú időt töltött a Formula-1-ben, ismeri annak működését, jelenleg azonban nem köti semmiféle érdek egyetlen csapathoz sem. A Mercedestől és bajnokságtól 2013 végén visszavonuló Ross Brawn, a legismertebb F1-es mérnökök egyike pontosan megfelel a kritériumoknak.



A Red Bull csapatfőnökének javaslatát pozitív fogadtatás övezte, a csapatok és az FIA azonban végül mégis leszavazták.

„Sajnos az istállóknak és az irányítótestületnek nem tetszett, ezért a javaslat nem jutott el túl sokáig” – árulta el Horner a crash.net-nek. „Ross az esélyesek mintája lehetett volna, mivel éveket töltött el a sportban, különösen ismeri a technikai oldalt, ugyanakkor nincs egyik csapat mellett sem elkötelezve. Ugyanakkor valószínűleg túlságosan élvezi a horgászatot.”

A jelentős változásoknak 2017-re kell érvénybe lépniük, az elképzelések azonban továbbra sem konkretizálódtak, ezért egyesek úgy tartják, lehetséges, hogy csak 2018-ban kerül sor a nagy átalakulásra. Horner szerint a munka elvégezhető 18 hónap alatt.

„A Formula-1-nek látványosabbá kell válnia, kihívást kell jelentenie, a leggyorsabb autókkal, amelyekben megvan a faktor, hogy ámulatba ejtsék az embereket. Azután szükség van a világ legjobb versenyzőire, és padlógázas, kerék kerék elleni harcokra az ’emeld el és gurulj’ elemek helyett. Sprintversenyekre van szükség, a világ legjobb versenyzőivel, a világ legjobb autóival. Úgy gondolom, ez megvalósítható már 2017-ben. Számomra 2017 egy üres festővászon, amelyen valami szépet alkothatunk. Úgy tűnik, a jó irányba haladunk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: