DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 27. szombat
F1

A Red Bull javaslata: Ross Brawn döntsön az F1 jövőjéről

Az F1-es alakulat csapatvezetője, Christian Horner kivenné a hatalmat az istállók kezéből. A legjobb megoldás szerinte az lenne, ha egy független szakértő írná a szabályokat – amilyen Ross Brawn.

Bár a Formula-1 előírásairól végső soron az FIA dönt, a valódi hatalom a nagyobb csapatok kezében összpontosul: a Mercedes, Ferrari, Red Bull, McLaren, Williams és Force India (utóbbi nem állandó tagként) alkotta Stratégiai Csoport dolgozza ki a követendő irányvonalat, amelyet a magasabb testületnek csak elfogadnia vagy elvetnie kell. Ezt a rendszert azonban az utóbbi időben számos kritika érte, még a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner részéről is. A vezető javaslata, hogy egy független, hatalmas szakmai múlttal és tekintéllyel rendelkező figura – mint Ross Brawn, és más nem is nagyon jut eszünkbe, aki megfelelhet a kritériumoknak – dolgozza ki, milyen jövőre van szüksége a sportágnak.

„Úgy gondolom, hogy a Stratégiai Csoport alkalmatlan a feladatára” – jelentette ki Horner. „Állandóan erről beszélek, és most meg is ismétlem magam. A kereskedelmi jogok tulajdonosának és az irányító testületnek kellene eldöntenie, milyen legyen az F1, aztán le kellene tenniük a csapatok elé: mi azt akarjuk, ilyen legyen a termék, ott vannak a szabályok, itt pedig jelentkezni lehet.”



Az Osztrák Nagydíj egyik látványos problémájával példálózott: négy autót is a rajtrács végére soroltak motorbüntetés miatt. Kétségtelen, hogy ez nem tett jót a Formula-1 imázsának. „A sport munkacsoport ténykedésének eredményét láthattuk, túlságosan komplexek a büntetések. A motorszabályok a technikai munkacsoportnak köszönhetők, szépen ki kell venni őket a csoportok kezéből, előállni egy termékkel, aztán a csapatok elé helyezni.”

„Talán egy független megfigyelőre van szükség, valakire, aki nincs az F1-ben. Mint Ross Brawn, aki megérti a kihívásokat, ismeri az üzleti működést, így tudna írni egy specifikációt, milyennek kellene az autónak és szabályoknak lenniük.” Az új előírásrendszer két év múlva érkezik, bár a Stratégiai Csoport továbbra sem tudott konkrét részletekről megegyezni. „Sokat beszélünk 2017-ről, de megengedhetjük, hogy addig várjunk? Gyorsítani kellene. Döntéseket kell hozni, hogy az emberek tudják, mi várható. Egyszerűsíteni kellene a szabályokon, mert nincs rendben, hogy a rajtrács a kvalifikáció után este 10-kor alakul ki, aztán a versenyen jöhetnek az újabb büntetések.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: