DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Susie nem bánja, hogy kihasználta nőiségét

Az autósportban mindenkinek azt kell kihasználnia, amit tud: így nincs abban semmi rossz, ha egy hölgyversenyző a nőiségét használja a szponzorszerzéshez – írja Susie Wolff F1-es tesztpilóta.

Az Autosport magazin legújabb számában Susie Wolff a kerítés másik oldalára ugrott, hiszen ahelyett, hogy róla írtak volna egy cikket, ő maga fogalmazta meg gondolatait a női versenyzők helyzetéről, s ezzel együtt természetesen saját magával kapcsolatban is. A Williams tesztpilótája nem is titkolja, hogy neme nem csupán hátrányt, hanem előnyt is jelentett számára karrierje bizonyos pontjain, amiben semmi rosszat nem is lát:

„Azért kaptam tesztlehetőséget, mert nő vagyok, ezt követően a teljesítményem miatt maradhattam velük. Sosem felejtem el a fiatal versenyzők tesztjét 2013-ba, Silverstone-ban, amikor a mérnökök képtelenek voltak összerakni nekem egy rendes programot, mivel nem tudták, hogy hány kört tudok majd teljesíteni. Én viszont jól felkészültem, elvégeztem az edzésmunkát, és megcsináltam egy teljes napot” – írja Wolff, majd hozzáteszi:

„Nem kérek bocsánatot azért, mert nőiségemet magam megkülönböztetésére használtam karrierem során. Miért kellene egy nőnek megtagadnia saját nőiségét csak azért, hogy megfeleljen a versenyzői világ elvárásainak? Nő vagyok, versenyautókat vezetek, és ha ez előnyt jelenthet abban, hogy szponzorokhoz, támogatáshoz jussak, akkor a lehető legtöbbet ki is fogom hozni ebből. Erről szól a versenyzés: találd meg az előnyt és használd ki. Ezzel új ajtók nyílhatnak meg előttem és más női pilóták előtt, ami nagyszerű. Aztán pedig a képességeinken áll vagy bukik minden.”

susie_



Susie Wolff persze azt is tudja, hogy nem lesz egyszerű dolga, ha versenyzőülést szeretne magának, de már attól is boldog lenne, ha más nőket hozzásegíthetne ehhez: „Reálisan látom, hol tartok jelenleg. Hacsak nem változnak meg a szabályok olyan irányba, hogy megkönnyítsék a kevésbé tapasztalt versenyzőknek a mezőnybe jutást, akkor nehéz lesz megtenni a következő lépést. De ha nem is én leszek az a nő, aki eléri a nagy áttörést, akkor szeretnék része lenni annak a történetében, akinek ez sikerül.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: