DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Az amerikaiak komolyan gondolják az F1-et

A jelenlegi csapatfőnökök dicsérik Gene Haas okos tervét arra vonatkozóan, hogy csapatával, a Haas F1 Teammel milyen módon áll hozzá a belépéshez az autósportok csúcskategóriájába.

A kaliforniai Haas, aki egyúttal egy Nascar-csapat társtulajdonosa is, jövőre fog belépni a Formula-1-be, ezzel reklámozva cégét, a Haas Automationt. A kereskedelmi és technikai partnerségük a Ferrarival sokaknak nem tetszett egész addig a pontig, amíg az FIA nem küldött ki egy felügyelő személyt, aki ellenőrizte, hogy mindent a szabályok szerint csinálnak-e vagy sem.

„Ha az FIA végzett egy ellenőrzést, és semmit sem talált, akkor számomra kétségtelen, hogy minden megfelel a jelenlegi szabályoknak” – idézte a Speed Week Toto Wolff, a Mercedes főnökének szavait. „Úgy vélem, hogy a Haas és a Ferrari közötti együttműködés új munkamódszereket hozhat létre, ami nagyon izgalmas. Azt hiszem, hogy Gene Haas nagyon okos módon közelíti meg a Formula-1-et, és ez rengeteg új lehetőséget nyit meg” – tette hozzá.

haas-f1-team-logo-1



Franz Tost, a Toro Rosso főnöke egyetért Wolff kijelentésével. Jó pár évvel ezelőtt faenzai kiscsapat tulajdonképpen egy a Red Bull által gyártott karosszériával versenyzett, ám ezt követően lazítaniuk kellett az együttműködésen az "ügyfélautókra" vonatkozó szigorodó szabályok miatt.

Tostot megkérdezte az olasz Omnicorse, hogy ez egy lépés lenne-e az ügyfélautók visszatérése felé, mire azt válaszolta: „Valójában nincs igazi szabályváltoztatás, mivel a Dallara fogja gyártani a Haas autóit. Minden más a szárnyaktól, a felfüggesztésen át a motorig a Ferraritól fog érkezni. Úgy hiszem, hogy ez egy okos döntés volt a Haas részéről, mivel nem egyszerű a nulláról indulva bekerülni a Formula-1-be. Emiatt is hiszem azt, hogy ez a legjobb út ahhoz, hogy az elejétől fogva versenyképesek legyenek.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: