DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Pirelli vagy Michelin? Bernie dönthet

Az első akadályon túl van az F1 kizárólagos gumiszállítói szerepéért küzdő Pirelli és Michelin, a második azonban sokkal keményebb lesz: Bernie Ecclestone elé kell állniuk...

Az olasz Pirelli és a francia Michelin is megpályázta a Formula-1 kizárólagos gumiszállítói szerepét a 2017 és 2019 közti időszakra, s a technikai, illetve biztonsági követelményeknek mindkét gyártó meg is felelt az FIA illetékes bizottságainál. Így most következhet a „második forduló”, személyesen Bernie Ecclestone előtt, aki a következő hetekben mindkét cég sportigazgatójával, Paul Hemberyvel és Pascal Couasnonnal is tárgyalni fog, hogy eldöntse, üzleti szempontból melyik a kedvezőbb opció.

Az Autosport mikrofonja előtt Hembery így nyilatkozott: „Száz éve vagyunk a motorsportban, s az elmúlt öt évet a Formula-1-ben töltöttük, amire sok mindent lehet alapozni. Egy ismert és elismert, minőségi beszállító vagyunk, ami alapot ad arra, hogy pozitívan álljanak hozzánk” – mondta, majd ezt követően arra utalt, hogy a rivális Michelin azt hangoztatta, hogy megváltoztatnák az F1 gumikra vonatkozó szabályzatát, ha őket választják:

pirelli_2015_4



„Mi megmondtuk: technikai szempontból meg fogunk felelni az F1 követelményeinek, ha pedig változtatást akarnak, mindent megteszünk, hogy annak is megfeleljünk. Követjük a szabályokat, igazodunk a csapatok, a promóter és az FIA döntéseihez. Persze nem tudjuk, hogy a Michelin mit ajánlott, mit javasolnak majd Bernie-nek” – mondta Hembery, majd hozzátette:

„Ez innentől kezdve végül is egy üzleti szempontú döntés, hiszen a beszállítók értékelésével az FIA már megtette a dolgát, most már a kereskedelmi jogok tulajdonosán múlik, hogy kiválassza a legmegfelelőbb partnert a sportág számára. Mi természetesen tárgyalni fogunk a promóterrel, megvizsgálunk minden lehetséges szempontot. Biztos vagyok benne, hogy Bernie a másik féllel is megteszi ugyanezt, így a megfelelő információkra alapozhatja döntését...”

A Michelinnek egyébként nem lesz egyszerű dolga, ha meg akarja győzni Ecclestone-t, aki nem is olyan régen így összegezte, hogy látja a franciák terveit: „Egy kőkemény abroncsot akarnak csinálni, amit januárban felteszel, decemberben meg leveszel. Mindezt csak azért, mert nem akarnak olyan helyzetbe kerülni, mely alapot adhat a támadásra.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: