DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Még mindig vannak egyéniségek a mezőnyben

Örök vitatéma, hogy az F1 rajtrácsáról végleg eltűntek-e már az igazi egyéniségek. Toto Wolff, a Mercedes csapatvezetője szerint nem – kevésbé meglepő, kit hozott fel példának.

Egyesek szerint Michael Schumacher volt a Formula-1 utolsó igazi karaktere, mások azt vallják, Kimi Raikkönen személyében továbbra is található született egyéniség a mezőny tagjai között. A kérdés megítélése meglehetősen szubjektív, és persze nagyban függ a versenyzői preferenciától is: utóbbit nem véletlenül leginkább a Raikkönen-rajongók hangoztatják.

„Amikor fiatal voltam, én is rajongó voltam” – beszélt a Speed Weeknek a Mercedes üzleti csapatfőnöke, Toto Wolff, aki felidézte találkozását a mezőny egy akkori tagjával. „Amikor a bokszutcában sétáltam, Herr Laffite pedig szembejött, beleborzongtam.”

Pontos évszámot nem jelölt meg, de Jacques Laffite 1986-ig szerepelt a mezőnyben, amely évben Wolff a 14-et töltötte be. A Ligier franciája ekkor 42 esztendős volt, tiszteletet parancsoló, ereje teljében levő férfi – alighanem más hatást gyakorolt volna az iskoláskorú Wolffra, ha a 17 éves Max Verstappenbe botlik bele.

Jacques Laffite


„Azért változott meg ez a dolog, mert a versenyzők ma fiatalabbak? Vagy mert a mai világban túl sok inger ér minket? Nehéz megmondani. Arról azonban meg vagyok győződve, hogy a Formula-1-ben is vannak karakterek” – jelentette ki Wolff, aki arra is rámutatott, a versenyzők helyzete nagyon nehéz, ha meg akarnak felelni a külvilág elvárásainak. „Ha például Lewis Hamilton a kutyájával érkezik a pályára, vagy érdekli a zene, akkor máris megvádolják valamivel. Amikor pedig Sebastian Vettel védi a magánéletét, őt azzal vádolják meg, hogy nem elég érdekes. Úgy tűnik, bármit teszel, az rossz.”

Egészen különleges a Wolff által is megemlített Lewis Hamilton helyzete, akit például Bernie Ecclestone a Formula-1 ideális nagykövetének tart: a versenyzőt néhány évvel ezelőtt még pont a szinte futószalagon érkező, gyerekkora óta Formula-1-re nevelt egyenpilóták egyikeként tartották számon. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: