DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 7. hétfő
F1

Ferrari: Túl korai Raikkönenről dönteni

Az Osztrák F1-es Nagydíjon elszenvedett balesete kapcsán újra felmerült a finn pilóta jövőjének kérdése. A Ferrari továbbra sem hajlandó dönteni, az viszont kiderült, hogy a végső szó az elnöké lesz.

Hosszú hónapok óta húzódik Kimi Raikkönen jövőjének kérdése: a finn versenyző 2016-ra nem rendelkezik szerződéssel a Ferrarival (habár egy opció szól a következő évre), az istálló azonban nem kapkodja el a hosszabbítást. Ami biztosnak tűnik, ha Raikkönen nem maradhat a csapatban, más Formula-1-es istállóhoz sem fog átigazolni. A pilóta Ausztriában kifakadt a jövőjét firtató sajtóra.

A 35 éves versenyzőnek épp a bajnokság jelenlegi szakaszában kellene igazán bizonyítania, de kilátásaira nem vet jó fényt, hogy épp az utóbbi versenyeken nem tudott élni a kínálkozó lehetőségekkel. Kanadában megpördült, emiatt dobogós helyet veszített el, Ausztriában pedig már az első körben ijesztő balesetet szenvedett – továbbra sem ismert, pontosan milyen okból. A Ferrari csapatfőnöke, Maurizio Arrivabene ugyanazt nyilatkozza, mint hónapok óta: várnak, mielőtt döntést hoznának.



„Sok mindent át kell még gondolni, jelenleg pedig túl korai lenne neki bármit mondani, vagy bármiről határozni. Úgy tűnhet, túlságosan védekezni próbálok, vagy Kimit oltalmazni, de még a szezon felénél sem tartunk. Próbáljanak meg a helyemben lenni, odamenni Kimihez, és megmondani neki, hogy maradhatsz, mehetsz, vagy akármit” – mondta Arrivabene. Elárulta azt is, hogyan fog zajlani a döntési folyamat: az év későbbi részében egy nevet ajánl a Ferrari elnökének, Sergio Marchionnének, aki a végső döntést hozza meg.

Korábban felmerült, hogy a csapat a vészesen közelgő július 31-ig élhet opciós jogával. „Természetesen van határidő, de nem fogom megmondani, mi. Javasolni fogom a meglátásom, aztán az elnökkel beszélünk a végső döntésről. A normál világban ez így működik. Ha te vagy az elnök, bármit megtehetsz. Ha nem, akkor jóváhagyás kell minden döntésedhez” – magyarázta Arrivabene, hogy a valódi hatalom nem az ő kezében van.

Azt viszont cáfolta, hogy az elmúlt nehéz versenyek szerepet játszanak a majdani döntésben. „Ez nem a ma vagy holnap kérdése, az összképet fogjuk nézni. Teljesítményről beszéltem, ezt pedig mindenre kiterjedően kell érteni. Milyen az érzés a mérnökökkel, milyen keményen dolgozik, mennyire gyors. A kellő időben fogunk dönteni, ami számára és számunkra is megfelelő” – mondta a csapatvezető.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: