DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Az időutazó - Csúcstechnológia az F1-ben

Christian Horner folyamatosan járja a világot az Infiniti Red Bull Racing csapatvezetőjeként, így nem is csoda, hogy előnyben részesíti az olyan technológiákat, amelyekkel időt spórolhat. Ilyen az új Casio Edifice EQB-500 is.

Christian, a Formula-1 mindig is élen járt az új technológiák kifejlesztése terén. Melyik a legfontosabb újítás, amit legutóbb láthattunk?

A hajtásláncokon lenyűgöző fejlődés ment végbe. Nagyon összetett szerkezetek, amelyek maximum 775 lóerő leadására képesek, emellett pedig az üzemanyag-hatékonyságuk is rendkívüli.

maxresdefault 



Mennyire bír döntő fontossággal az idő menedzselése az F1-ben, és hogyan gondoskodtok erről?

Az idő létfontosságú eleme a Formula-1-nek, hiszen minden nagyon szigorú menetrend szerint zajlik, legyen szó egy alkatrész megtervezéséről, az autó építéséről, az FIA sajtótájékoztatójáról vagy a versenypályán folyó eseményekről. Mindig ügyelnünk kell a pontosságra és a határidők betartására. A Formula-1 senkire sem vár!

Az EQB-500 karóra képes szinkronba lépni a mobiltelefonoddal. Mennyire fontos számodra az ezáltal elért időmegtakarítás?

Mindent örömmel fogadok, ami megkönnyíti az életemet az utazás során. Egy szezonban rengeteg időzónán haladunk keresztül rövid időszakok alatt, így ha a karóráink és a telefonjaink automatikusan frissülnek, az nagy segítség. Már csak az a puszta tény által is időt takarítok meg, hogy az órám és a telefonom kapcsolatban állnak egymással.

A csapat vezetőjeként te is tisztában vagy a tervezés fontosságával. Az F1-ben mennyire fontos a letisztult, elegáns forma?

Mindig jól jön. Az emberek gyakran mondják, hogy ha egy autó gyors, akkor szép is, de egy tervezőmérnök csak akkor ragaszkodik a szép autókhoz, ha ez nem érinti negatívan a teljesítményt. Ezzel a nézettel pedig egyet tudok érteni.

Szerinted jól fog mutatni az EQB-500 karóra a paddockban?

Az új Edifice igazán kifinomult dizájnnal rendelkezik, emiatt pedig az egész csapat büszkén viseli a csuklóján.

Tényleg mindenkinek van egy Casio órája a csapatban?

Igen, az egész csapatot felszereltük Casio Edifice karórákkal. A pályán folyamatosan az idővel harcolunk, így nélkülözhetetlen, hogy egy megbízható és jól használható órával rendelkezzünk.

Mitől vált a Casio tökéletes partnerré az Infiniti Red Bull Racing számára?

A Casio az egyik legrégebbi partnerünk, akikkel az évek során szoros szövetséget kötöttünk, köszönhetően annak, hogy mindketten hasonló elveket vallunk a saját megerőltető munkakörnyezetünkben. Partnerünk a csapatunk számos értékével azonosulni tud, különösen a pontosságot illetően, így ideális partner a számunkra.

slide4_2

EQB-500 technikai részletek

Global Time Sync

A Bluetooth használatával az óra automatikusan összhangba lép az okostelefonunkkal. Az EQB-500 így azonnal hozzáfér az aktuális időzóna adataihoz a világ bármely részén, és kijelzi a pontos időt.

Telefonkereső

Egy gomb megnyomásával a karóra felveszi a kapcsolatot az okostelefonnal, ami ennek köszönhetően hangjelzést ad le, így könnyen megtalálhatóvá válik. 

Dupla világidő

Az EQB-500 képes egyidejűleg kijelezni az otthoni időt és a világ 300 városa egyikének idejét is. Könnyedén váltogathatunk a két időzóna között, ezáltal gördülékennyé és problémamentessé téve utazásunkat.

Smartphone app

A hozzá tartozó alkalmazásban a 300 város közül választva olyan funkciókat is beállíthatunk, mint például ébresztőóra az okostelefonra. Az adatok azonnal eljutnak az EQB-500-ra.

Fényben az erő

A Casio Tough Solar technológia használatával az EQB-500 a fényt energiává alakítja át, ezzel folyamatosan működtetve az óra funkcióit.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: