DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

A Michelin visszatérne, de csak ha diktálhat

Az F1-ben utoljára 2006-ban feltűnő abroncsgyártó számára most már nem akadály a gumiharc hiánya, ám csak akkor jönnének vissza, ha beleszólhatnának a szabályokba.

A francia vállalat 2006 végéig szerepelt a Formula-1-ben, hosszú éveken keresztül a Bridgestone ellenében folytattak gumiháborút. Szereplésüket a 2005-ös indianapolisi botrány ásta alá, kilépésükkel kezdődött az egyetlen abroncsszállító által meghatározott időszak, először a Bridgestone-nal, majd a Pirellivel. Az olasz cég megbízatása 2016 végén lejár, a Michelin pedig korábbi véleményével ellentétben nem vonakodik attól, hogy esetleg átvegye helyét.

„Miért ne? Teljes mértékben nyitottak vagyunk a visszatérésre, de csak precíz feltételek mellett – a Formula-1-nek változtatnia kell a technikai előírásokon” – mondta a Michelin motorsport-igazgatója, Pascal Couasnon az olasz Autosprint lapnak. „A gumiknak ismét egy műszaki elemmé kell válniuk, nem egy eszközzé a többé-kevésbé látványos show-hoz.”



Precíz feltételeket terjesztettünk elő azért, hogy visszatérhessünk az F1-be. 18 colos gumikat akarunk, amiket már a Formula-E-ben is használunk, egy másik sorozatban pedig szintén fogunk. Ha a Formula-1 fontolóra akarja venni az ajánlatunkat, itt vagyunk, teljes mértékben nyitottak, és erős a szándékunk a visszatérésre. Ha viszont az ő elképzelésük az, hogy a dolgok úgy maradjanak, ahogy most vannak, akkor köszönjük, de minket nem érdekel.”

„A Michelin most már nyitott arra, hogy monopolhelyzetben levő szállító legyen” – jelentette ki Couasnon. Tíz évvel ezelőtt még ellenezték az ellenfelek nélküli rendszert, jövőre azonban már a MotoGP-ben is egyedüli gumiszállítóként képviselik magukat. A szakember hozzátette azt is, mit nem szeret a Pirelli jelenlegi abroncsaiban. „A gumiknak stabil teljesítményt és tapadási szintet kell nyújtaniuk. Nem normális dolog, ha egy versenyzőnek néhány kör után lassítania kell, különben az abroncsok nem fognak működni. Ez nem történhet meg. Manapság az F1-es versenyzők nem tudják megmutatni a képességeiket, mivel a gumik nem engedik.”

 

A MEEX különleges akciójának köszönhetően most mindössze 8990 forintért látogathat ki a Magyar Nagydíj három napjára mindenki, aki érvényes diákigazolvánnyal rendelkezik. Az ajánlat részleteiről itt olvashatsz részletesen.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: