DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 21. szombat
F1

A Lotus nem akart rizikózni a fél szárnnyal

Pastor Maldonado a barcelonai F1-es futam jelentős részét sérült hátsó szárnnyal teljesítette, ami egyáltalán nem volt megnyugtató csapata, a Lotus számára, akik Whitinggal is egyeztettek.

A Spanyol Nagydíj egyik emlékezetes jelenete a két Lotus ütközése volt: Romain Grosjean egy félresikerült előzési manőver következtében az 1-es kanyarban elhagyta a pályát, s csak a 2-esben tudott visszatérni. Ekkorra csapattársa, Maldonado is felért mögé, aki a 3-as külső ívén előzéssel próbálkozott, ám a két autó összeért, ami komoly károkat okozott a venezuelai hátsó szárnyában.

Az F1i-nek nyilatkozva a csapat pályaműveleti igazgatója Alan Permane kifejtette véleményét az ütközésről: „Természetesen roppant elégedetlen vagyok. Mindkettejükkel átbeszéltem a dolgot, kaptak egy kis fejmosást. Nehéz teljes mértékben az egyiküket tenni felelőssé, de nem is szükséges. Nagy kár érte, mert mindkét autó erős volt, s Pastornak egy nagyon-nagyon remek futama lehetett volna.”

pastor_torott



Maldonado hátsó szárnyának jobb oldali tartóeleme megsérült a balesetben, s a Lotus úgy döntött, hogy a rögzítését vesztett részt eltávolítják egy kényszerű kiállás során: „Üzenetet kaptunk Charlie-tól. A legnagyobb veszély az volt, hogy a lötyögő alkatrész leszakadhat és eltalálhat valakit, szóval behívtuk az autót és leszedtük. Még így is aggódtunk, de felmentünk a versenyirányításhoz, és alaposan megnéztük a képernyőn. Ez a véglap nem szerkezeti elem, bár a stabilitáshoz hozzájárul, de azért rendben volt így.”

Permane azt is elárulta, hogy végül a sérülés miatt döntöttek a futam feladása mellett: „Az utolsó kiállás után már egyértelmű volt, hogy semmit nem érhetünk el ezen a versenyen, szóval eldöntöttük, hogy feladjuk a futamot. Szörnyű lett volna, ha a semmiért vállalunk kockázatot, és Pastor, vagy valaki más megsérül, ezért inkább kiszálltunk.”

 

A MEEX különleges akciójának köszönhetően most mindössze 8990 forintért látogathat ki a Magyar Nagydíj három napjára mindenki, aki érvényes diákigazolvánnyal rendelkezik. Az ajánlat részleteiről itt olvashatsz részletesen.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: