DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Miért cserélte le sisakjait Hamilton?

A címvédő F1-es bajnok 20 éven keresztül az Arai által gyártott fejfedőket használta, idén azonban áttért a Bell termékeire - de mi állhat a változtatás hátterében?

Lewis Hamilton a szezont megelőző F1-es teszteken és az idei szabadedzéseken többször is próbálgatta már a Bell-sisakokat, de először Bahreinben viselte azokat az időmérő és a verseny során. Az F1-es versenyzők különös figyelmet fordítanak arra, hogy az aerodinamikailag leghasznosabb termékeket viseljék az autóban, hiszen egy sisak szinte az airbox részének tekinthető, így a megfelelően kialakított fejvédő akár idő tekintetében is előnnyel járhat, amellett a természetes tulajdonsága mellett, hogy megvédi viselőjét a fizikai behatásoktól.

A 30 éves pilótát a bahreini időmérő után szólaltatta meg a Motorsport.com, aki nem adott konkrét választ a váltásra. „Még nem nagyon akarok erről beszélni, hiszen csak próbálgatom őket. Versenyzőként mindenütt szeretnél fejlődni, és az Arai-sisakok nem jártak még a szélcsatornában” – vélekedett a brit. „A Schuberth is megkörnyékezett már korábban, hogy az ő termékeiket használjam. Azt bizonyára mindenki tudja, hogy nagyon-nagyon régóta, egészen 10 éves korom óta Arait viselek, de sajnos nem fejlesztenek olyan ütemben, mint a Schuberth, vagy más gyártók. Én szeretem, ha a sisakok is fejlődnek…”



Hamilton ezt követően mentegetőzött egy kicsit, de vasárnapi választása már az ésszerűségről árulkodott. „Ez nem jelenti azt, hogy az Arai… az Arai-sisakok még mindig nagyon jók, és hosszú ideje velük vagyok, és sokszor vissza is váltok rájuk, mert megbízhatóak” – a Bahreini Nagydíjon azonban, melyen ez évi harmadik győzelmét aratta, mégis egy Bell-sisakkal versenyzett.

Az Araitól származó források szerint a gyártó menedzsmentje úgy gondolja, hogy ez jelentette a fordulópontot a világbajnokkal való kapcsolatukban, ezért nem tudják már tovább támogatni a 30 éves versenyzőt. A névtelen forrás szerint „ez a nem fejlesztett sisak nyerte a legutóbbi öt világbajnoki címet…”

A Bell Racing Europe F1-es részlege erős bahreini kapcsolatokkal rendelkezik: nemrég nyitott új létesítményt a szahíri pálya mellett, és nagyszerű promóciós lehetőség egy olyan nevet maguk mellett tudni, mint a kétszeres világbajnok Hamiltoné. A cég még nem erősítette meg a megállapodást a mercedesessel, ennek ellenére a hétvégi futam után Facebook-oldalukon megjelent bejegyzésben büszkék voltak rá: „Nagyszerű eredményt értek el a Bell pilótái, Lewis Hamilton és Kimi Raikkönen a 2015-ös Bahreini Nagydíjon.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: