DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
F1

Spanyol sajtó: A Mercedes manipulálja motorjait

Az Ibériai-félsziget egyik sportlapjának az lett gyanús, hogy a Williams F1-es csapata hirtelen előrelépéseket tett a Kínai Nagydíjon. Úgy vélik, a Mercedes befolyásolja a motorpartnerek teljesítményét.

Az El Pais lap elsősorban a hazai csillaggal, Fernando Alonsóval és a McLaren javulásra való esélyeivel szokott foglalkozni, ezúttal viszont a Williams került náluk középpontba. A grove-i csapat a Lotusszal és Force Indiával együtt 25 millió eurót fizet szezononként azért, hogy a Mercedes két bajnoki címet nyerő V6-os erőforrását használhassa. Csakhogy az El Pais szerint korántsem ugyanolyan motorokat kapnak.



Tavalyi eredményei alapján a Williamst esélyesnek tartották arra, hogy egészen közel kerüljön az Ezüstnyilakhoz, eddig azonban alulmaradnak az elvárásokkal szemben, még a dobogóra sem sikerült felérniük. Felipe Massa, akihez a csapat legjobb eredménye, egy negyedik hely fűződik még Ausztráliából, az említett helyszínen megjegyezte, mintha nem olyan motorokat kapnának, mint a gyári istálló. Állítását a Williams és Mercedes is bőszen tagadta.

„A Williams általában egy lépéssel a gyári csapat mögött jár, a helyzet pedig megint más a Lotus és Force India esetében” – állítja az El Pais. A lap beszámolója szerint a Williams erőforrása hirtelen előrelépésekre tett szert Kínában, méghozzá a Mercedes valószínűleg azért osztott meg velük néhány fejlesztést, hogy befoghassák az erősorrend második helyére felugró Ferrarit.

Jogosan felmerülhet a kérdés, a csapatok miért nem panaszkodnak a Mercedes motormanipulációjára, amely elvileg a szabályokba is ütközik, hiszen egy-egy gyártó minden erőforrásának azonos specifikációjúnak kell lennie. A lapnak erre is van magyarázata: „Az ok az, hogy a szerződésükben záradék tiltja ezt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: