DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Coulthard magára haragította az indiaiakat egy bemutatón

Akaratán kívül is kellemetlen helyzetbe került David Coulthard a Red Bull utcai bemutatóján Indiában, mivel nem volt tisztában az ország egy igen kényes tradíciójával.

A Red Bull egy újabb nagyvárossal ismertette meg a Formula-1 világát, amikor a hétvégén az India középső részén található, hétmillió lakost számláló Hyderabadban parádézott. A csapat korábbi pilótájaként Coulthard olykor még ma is beül egy régebbi autóba az ilyen események kedvéért, ám akármilyen színpompás is volt most ez a bemutató, a 44 éves skót számára mégis egy negatív élmény miatt lesz emlékezetes.

Coulthard egy indiai zászlót is kapott a kezébe, ám amikor be akarta azt tenni az autóba, elejtette, így a lobogó leesett a földre. Sok országban ez semmit nem jelentene, Indiában azonban komoly tiszteletlenségnek számít, így a bemutatóra összegyűlt nézősereg is rosszallással nézte a skót mozdulatát. A tizenháromszoros futamgyőztes persze nem volt tisztában ennek jelentésével, így a félreértések elkerülése érdekében tisztáznia kellett magát.

„Elnézést kell kérnem, amiért elejtettem a zászlót. Az én országomban nincs erre vonatkozó szabály vagy tradíció, szóval nem akartam tiszteletlen lenni az ország vagy a zászló iránt” - nyilatkozta Coulthard. „Remélem, mindenki megérti, hogy az általam megszokott normák, az én hazám szabályai szerint cselekszek. Nagyon sajnálom a történteket, de nem ismerhetem az összes ország szabályait. Nagy tiszteletben tartom Indiát, az embereit és a zászlót is.”

India egyedi szokásai és kultúrája az a három év alatt is megnehezítette az F1-es mezőny életét, amelyekben az ország nagydíjnak adott otthont az Új-Delhihez közeli versenypályán. A világ második legnépesebb államában a közlekedést, az emberi kapcsolatokat, na meg a Formula-1-hez való viszonyt is máshogyan kezelik, mint a sorozat többi vendéglátója. 

A Formula.hu egy indiai ismerőstől időközben megtudta, hogy az országban nemrég még ennél is szigorúbb törvények vonatkoztak a zászlókra és más jelképekre - például autóba sem volt szabad őket betenni. Az utóbbi időben kissé enyhültek a szabályok, de még mindig meg kell adni a tiszteletet bizonyos nagyra értékelt tárgyak iránt, így ellenérzéseket vált ki az is, ha valaki nyilvánosan rálép egy könyvre. A dolgok elejtése vagy a rájuk lépés általánosságban negatív üzenetet hordoz az indiaiak szemében.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: