DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 2. vasárnap
F1

Kinek mennyibe kerül az F1-es szereplés?

Mennyit költ egy istálló a csapattagok bérezésére, mennyibe kerül egy F1-es motorblokk, és mennyit fizetnek a szponzorok a különböző hirdetési helyekért? Mindez kiderül az alábbi összeállításból.

Az alábbi összeállításban, mely a most 15 éves Autósport és Formula Magazinban is megjelent, három szempontból közelítjük meg azt, hogy mi mennyibe kerül a Formula-1-ben. A számokat fontban adtuk meg (az M a millió rövidítése), ami azt jelenti, hogy a forintosításhoz az értékeket körülbelül 418-cal kell megszorozni.

Mindez azt jelenti – hogy csak néhány dolgot emeljünk ki –, hogy egy átlagos F1-es csapat éves költségvetése 66 milliárd forint, amiből például a logisztikára és a szállításra hét és fél milliárd megy el egy évben. Egy autó értéke, csakis az alkatrészek árát tekintve körülbelül kettő és fél milliárd forint, aminek több mint a fele az erőforrás.

Persze szponzorként sem olcsó mulatság az F1, ha például a hátsó szárnyon szeretnénk hirdetést elhelyezni, az egy átlagos csapatnál hétmilliárd forintba kerülne – az orr csúcsa, már csak a mérete miatt is, ennél jóval olcsóbb, körülbelül 800-850 millió forint.



Infografika_gyartas (1)-page-001

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: