DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Hiba volt az F1-es korhatár bevezetése?

A Toro Rosso újonc párosa eddig remekül szerepel a szezonban, az év végén életbe lépő korhatár, illetve az új szuperlicenszrendszer viszont egyiküket sem engedte volna bemutatkozni. Helyes ez így?

Az osztrák Servus TV-nek nyilatkozva Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója kifejtette, hogy véleményük szerint bebizonyosodott, hogy hibás döntés volt az F1-es korhatár, valamint az új licenszrendszer bevezetése, hiszen egyik versenyzőjük sem lehetne most ott a mezőnyben, pedig az első két versenyen mindketten igazolták, hogy helyük van a sportágban.

Max Verstappen már Ausztráliában is nagyon éretten versenyzett, Malajziában pedig a három élcsapatot követő üldözőboly legjobbjaként ért célba a hetedik helyen – s emeljük ki, hogy újonc csapattársa, a 20 esztendős Carlos Sainz is remek produkciót nyújtott eddig. „Már nem lehet kérdéses, hogy két ifjú versenyzőnk kellően érett” – nyilatkozta Marko a kamerák előtt. „Sajnálatos azonban, hogy egy az új szabály mindkettejüket megfosztotta volna a lehetőségtől. Túl van szabályozva ez a sportág.”

sainz_austr



„Ha 17 esztendősen is olyan érett valaki, mintha 22 lenne, akkor bizony megkérdőjelezhetjük e szigorú korhatár létjogosultságát. Nem voltunk felelőtlenek, Maxot kipróbáltuk egy 3,5 literes Formula Renault-val, egy kétéves F1-es autóval és beültettük a szimulátorba is, ő pedig minden alkalommal a kezdetektől fogva versenyképes volt.”

Sainz édesapja a kétszeres világbajnok ralis legenda egyetért azzal, hogy az energiaitalosok jó döntést hoztak a páros szerződtetésével: „A Red Bull nem szokott ostobaságokat csinálni. Egyértelmű, hogy manapság már megvannak az eszközök ahhoz, hogy jól felkészítsenek egy versenyzőt, sőt ez minden sportra érvényes. A srácok nagyon fiatalon kezdik a dolgokat, így már korán szert tesznek némi érettségre. Talán ez a legnagyobb különbség a 21. századi és a korábbi sport közt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: