DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
F1

Newey: Reménytelen a Renault-motor

Az F1-ben Adrian Newey neve garancia a sikerre: de hiába tervez ütőképes autót a Red Bullnak, ha a Renault-motor nem képes hozni az ellenfelek szintjét. Állítása szerint egyetlen lóerőt sem javultak tavaly óta.

A Renault erőforrása már az előző évben lemaradásban volt a Mercedeshez képest, közel 10 %-kal kevesebb erőt tudott csak leadni, mint a németek motorja – ennek ellenére is sikerült megszerezni a konstruktőri második és egyéni harmadik világbajnoki helyezést. A franciák előrelépésben bizakodtak 2015-ben, azonban hátrányuk az új szezonban is tetemes, a Red Bull-Renault partnerség problémáit pedig csak fokozta, hogy Daniel Ricciardo autójának hajtáslánca már az Ausztrál Nagydíj pénteki napján meghibásodott.

„Nagyon dühítő, hogy olyan pozícióba kényszerültünk, ahol egy olyan motorral rendelkezünk, amely jelentősen le van maradva, mindenféle meghibásodással, és nem látunk fényt az alagút végén” – kezdett élesen Adrian Newey a The Guardiannek adott interjújában, a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko után másodikként kritizálva a motorszállítót. Bár a tervek szerint Newey idén háttérbe vonul a Formula-1-től, az RB11 tervezésében ugyanakkora szerepet vállalt, mint az előző modellekében, és a szezonnyitó nagydíjon is megjelent.



Newey utalást tett arra, hogy a döntéshozóknak segítenie kellene a csapaton. „Mondhatják azt, oké, a Mercedes jó munkát végzett, a Ferrari is jobban dolgozik, de a Renault-nak nem jött össze. Ugyanakkor úgy vélem, az FIA-nak többet kellene tennie, minthogy teljesen passzív legyen, és azt mondja, ’ez nem a mi gondunk’. Nem adhatják egyszerűen fel – szükség van valamennyi irányításra.”

„12 napot teszteltünk a szezon előtt, és egy filmnapot is teljesítettünk, amely során, azt hiszem, hat nagyobb meghibásodásunk volt. Ezért csak korlátozott időt tudtunk a pályán tölteni motorhibák miatt. A nyomaték szenzorának mérései alapján pedig a teszteken bebizonyosodott, hogy az erő pontosan ugyanannyi, mint az előző év során” – cáfolta meg a Renault korábbi állításait, amelyek szerint jelentősen sikerült javítani a teljesítményen.

Adrian Newey még a verseny előtt nyilatkozott, de az Ausztrál Nagydíj csak alátámasztotta kijelentéseit: Daniel Ricciardo csupán a 6. helyen végzett 11 célbaérő közül.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: