DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 29. vasárnap
F1

Már csak távoli múlt a Sauber tavalyi éve

2014-ben az egész idényben nulla, a 2015-ös szezonnyitón 14 pontot gyűjtött a svájci csapat: Felipe Nasr ötödik helye valódi bravúr első futamán, de Marcus Ericsson is dicséretet érdemel.

Miután az első szabadedzést ki kellett hagyniuk, és még szombaton is a bíróságon jártak, kevesen gondolták, hogy a Sauber hosszú idő után legjobb versenyhétvégéjét fogja teljesíteni az Ausztrál Nagydíjon. A kék-sárga színekben pompázó alakulat versenyzői azonban ötödik és nyolcadik helyen futottak be, bebizonyítva, hogy a teszteken mutatott formájuk nem csak a téli szünetre szólt. Ezzel végleg maguk mögött hagyták a katasztrofális tavalyi évet, amely során egyszer sem sikerült a legjobb tíz közé kerülni.



Felipe Nasr szenzációs ötödik helyen hozta be a C34-et, egyedül a Mercedes, Ferrari és Williams csapatok végeztek előtte, a mögötte következők pedig már mind kört kaptak a győztes Lewis Hamiltontól. Pedig rögtön az első kanyarban adódott egy forró pillanata – Pastor Maldonadóval ütközött, akinek itt véget ért versenye. „Igazán boldog vagyok, hogy ötödik helyen értem célba életem első Formula-1-es futamán. Nagy megkönnyebbülés saját magam és a csapat számára is.”

„Rögtön a rajt után elég nagy kalamajka támadt az egyes kanyarban, miután az egyik versenyző eltalálta a kerekem” – emlékezett vissza a 22 éves brazil pilóta. „Azt hittem, hogy az autó egy kicsit megsérült, de néhány kör után rájöttem, hogy minden rendben. Ezek után a verseny terv szerint alakult. Nyomás mögött álltam hátulról végig, ami nem volt könnyű. Érzelmes verseny ez számomra, és az egész csapat számára is.”

Míg Nasr csak egyszer állt ki, csapattársa, Marcus Ericsson háromszor is járt a bokszban – így szinte a teljes futamot lágy gumikon tölthette. Carlos Sainz Jr. megelőzésével a nyolcadik helyet szerezte meg, csapattársához hasonlóan a tavalyi Caterham-pilóta is pályafutása első pontjait könyvelte el.

„Először is, a csapat remek munkát végzett a tél folyamán. Csodálatos mindenki számára, aki itt van Melbourne-ben, de az otthon, a gyárban levőknek is, hogy ilyen eredményt értünk el az első versenyen. Én magam első pontjaim szereztem meg, ami egy nagy mérföldkő. Most erre építhetünk a következő verseny folyamán” – mondta Ericsson a csapat sajtóközleményében. Az első verseny után a Sauber a konstruktőri pontverseny harmadik helyén áll, a Williams előtt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: