DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

A Honda nyert két extra napot a fejlesztésre

Egy jó és egy rossz hír érte a Hondát, már ami az F1-es „motorzsetonokat” illeti: a büntetlen fejlesztésre kaptak két extra napot, a homologizáció utánra viszont kevesebb marad, mint várhatták.

A naptár a Hondának kedvezett: mivel február 28. szombatra esik, ezért az illetékesek úgy döntöttek, hogy március 2. hétfőre tolják át a homologizáció időpontját, számolt be róla az Auto Motor und Sport, ami tehát azt jelenti, hogy a japán gyártó eddig a dátumig fejlesztheti „büntetlenül” a 2015-ös erőforrását.

Ezt követően viszont már csak az úgynevezett fejlesztési zsetonok terhére lehet az erőforrásokon változtatni, a Honda pedig a korábbi döntés értelmében annyit használhat majd fel, amennyi a három rivális gyártó megmaradt zsetonjainak átlaga – méghozzá lefelé kerekítve.

mclarenhonda_felirat_1



Ron Dennis, a McLaren első embere egyébként megpróbálta elérni azt, hogy a Honda a többieknek a teljes fejlesztési időszakra (azaz beleértve a szezonzáró és február 28 közti hónapokat is) járó 32 zsetont kapja meg, ám ezt elutasították. Az AMuS egy FIA-n belüli véleményt idéz, mely szerint a Hondának meg kell elégednie azzal az engedménnyel, amit kapott.

Innentől kezdve a japán gyártó (és a McLaren) minden reménye abban lehet, hogy a három rivális minél több zsetont tart meg február 28. utánra, csakhogy Barcelonában kellemetlen meglepetés érte a többieket, s így a Hondát is. Az FIA ellenőrei megvizsgálták az erőforrásokat, s úgy találták, hogy mindhárom gyártó több zsetont használt fel, mint azt ők maguk számolták, azaz bizonyosan kevesebb marad meg nekik a tervezettnél. S így a Hondának is...

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: