DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 17. péntek
F1

Megbízhatóbb lehet a Mercedes motorja

Az F1-es szezon közbeni motorfejlesztést a Ferrari és Renault harcolta ki, hogy nagyobb eséllyel befogják a Mercedest, a szabályoknak köszönhetően azonban a németek motorja lehet megbízhatóbb.

Sokat beszéltünk már róla, de megismételjük: a motorfejlesztésre vonatkozó előírások értelmében az erőforrás 48 százaléka változtatható meg 2015 során, a motor alkatrészei ugyanis 66 zsetont tesznek ki, ezek közül pedig 32-höz nyúlhatnak hozzá idén. A korábbi szabályértelmezés szerint a fejlesztést február 28-ig be kellett volna fagyasztani, egy kiskaput kihasználva azonban a motorszállítók akár az utolsó nagydíjig módosíthatnak, természetesen a megadott 32 zsetonos kereten belül. Ezt a lehetőséget kihasználja a Mercedes is, hogy megbízhatóbb erőforrást gyártson.

„Az új szabály megengedi, hogy a szezon végéig fejleszthessünk, ez pedig lehetővé teszi, hogy a kritikus fejlesztésekre több időnk maradjon” – mondta a Mercedes motorrészlegének vezetője, Andy Cowell. „Sok új ötletet használtunk fel az égéstér, belső súrlódás és energia-átalakítás területén. 12 nap tesztelés után pedig eldöntjük, mit vihetünk el Melbourne-be kockázat nélkül.”



A szakember hozzátette, 32 zsetonnak megfelelő mozgástér „szörnyen sok” lehetőséget biztosít a javulásra. Az Autosport lap által idézett nyilatkozatában arról beszélt, mekkora előnyökkel jár, hogy a Mercedes motorpartnerei révén négy csapattal is tesztelhet, míg a Ferrari és Renault csak kettő-kettővel. „Pontosan ugyanolyan specifikációjú hardvert kapnak. Habár az adatok néha megrémisztenek, különösen értékesek abban, hogy eldöntsük, mit használjunk, és mennyire terhelhetjük, amikor versenyezni fogunk. Ez egy nagy előny számunkra.”

„Fontos tanulási szempontból is: bizonyos felfedezetlen hibákkal gyakran a partnercsapatok találkoznak, még a gyári istálló előtt. Ezek az esetenkénti hibák ritkán bukkannak fel, és meg tudjuk oldani őket, mielőtt bárki mást elérnének” – magyarázta a szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: