DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

McLaren: Alkalmazkodni kell a japánokhoz

Eric Boullier csapatfőnök, és a japán kultúrát jól ismerő Jenson Button is elismerte, hogy bizonyos kulturális és nyelvi akadályokat még le kell küzdeni a F1-es csapat és motorgyártója közti együttműködéshez.

A McLaren és a Honda megújított együttműködése kapcsán a spanyol Marca érdekes cikket közölt arról, hogy az autóépítésen és egyéb technikai dolgokon kívül milyen kihívásokkal néz még szembe a brit istálló és a japán motorgyártó. Nem véletlenül fogalmaztunk így, hiszen ezek közül az egyik legfontosabbat a nyelvi és kulturális különbségek jelentik.

„Egy csapatnyi mérnök és szerelő dolgozik az autón” – nyilatkozta Eric Boullier csapatfőnök. „Egy másik csapat pedig azt tanulja, hogy hogyan dolgozzunk együtt a Honda technikusaival. Aztán cserélnek, szóval mindenki tanulhat. Korábban a Mercedes esetében volt néhány német, de voltak angolok is, most viszont csak japánok vannak, és ez alkalmazkodást igényel.”

A csapat tagjai közül a legszorosabb kapcsolatban alighanem Jenson Button áll a japán kultúrával, aki éveken át volt a Honda versenyzője, és felesége, Jessica Michibata is a felkelő nap országából származik. „Ismerem a kultúrájukat” – idézi a lap Buttont ennek kapcsán. „Bizony, igaz, hogy még amikor egy egyszerű igent mondanak valamire, az sem mindig azt jelenti, mint amikor mi mondjuk, hogy igen.”

mclarenhonda_felirat



Pedro de la Rosa, aki megfordult a távol-keleti ország GT- és formulaautós sorozataiban is, szintén megerősíteni látszott ezt. A korábbi F1-es pilóta így nyilatkozott a Marcának: „Emlékszem, egyszer kimentem néhány körre, majd beszéltem velük, és mondtam, hogy változtassanak a padlólemezen vagy a szárnyon. Ők azt felelték, hogy igen, igen, igen, ám amikor kimentem, minden ugyanolyan volt.”

A McLaren mérnökigazgatója, Matt Morris szerint viszont koránt sem ilyen vészes a helyzet: „Minden vezető mérnök, és minden, ide a pályára elutazó mérnök jól beszél angolul” – idézi őt a Speed Week. „Még a Japánban tett látogatásaink során sem volt probléma a nyelvvel” – tette hozzá Morris, aki azt is hangsúlyozta, hogy nem aggódik a Jerezben megtett kevés kör miatt:

„A Honda szinte minden egyes nap hoz valami újat, és ez ugyanígy lesz Barcelonában is. Van egy magunk elé kitűzött célunk Melbourne-re, és egyelőre tartjuk is ezt a tervet.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: