DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 7. hétfő
F1

Verstappenből új Senna lesz, vagy két év múlva semmi

Ezt gondolja a Red Bull egy másik utánpótlás-versenyzője, a GP3-as bajnok Alex Lynn, aki szerint a fiatal versenyzőnek még legalább két évet kellett volna várnia az F1-be kerülésre.

A 2014-es szezon során négy versenyző volt a tagja a Red Bull utánpótlás-programjának, saját kategóriájukban mindannyian jól teljesítettek: a WSR-ben Carlos Sainz Jr. és Pierre Gasly, a GP3-ban Alex Lynn, az F3-ban pedig Max Verstappen – habár utóbbi csak néhány napot töltött az energiaitalosok neveldéjében, mielőtt kinevezték a Toro Rosso versenyzőjének. Verstappen mellett Sainzra esett a választás, ők debütálhatnak a Formula-1-ben, a másik két versenyzőnek még várnia kell.

„Azt hiszem, ez az évem a motorsportokban egy dologra tanított meg engem: hogy többé már semmin sem fogok meglepődni” – beszélt a 21 esztendős Lynn, a kvartett legidősebb és legrutinosabb tagja a Rumble Strip News oldalnak arról, hogyan érintette a jóval rutintalanabb pilóta kinevezése. „Véleményem szerint még egy szezont kellett volna teljesítenie az F3-ban, azután a GP2-be mennie, és aztán az F1-be. De abban nem kételkedek, hogy F1-es minőség” – tette hozzá gyorsan a brit versenyző.



Lynn a 17 éves Verstappen kilátásait is elemezte. „Megjelenhet, és ő lehet a következő Senna, amivel bebizonyítaná, hogy mindenki tévedt, aki kételkedett benne. Köztük én is, aki azt mondtam, túl korai volt. Lehet belőle Senna, de kikerülhet két év múlva.”

Alex Lynn jóval hagyományosabb utat járt be a nevelőszériákban, mint a holland: öt évvel ezelőtt kezdett formaautózni, bajnoki címet szerzett a brit Formula Renault kategóriában, szerepelt a brit és európai F3-ban, megnyerte a rangos Makaói Nagydíjat, tavaly pedig első szezonjában a GP3 bajnoki címét hódította el. Idén a GP2-be lép fel, a DAMS istállónál éppen Pierre Gasly csapattársa lesz. Célja megismételni, ami 2014-ben sikerült neki.

„Meg akarom nyerni a bajnokságot idén. F1-es versenyző akarok lenni, és ha megnyerhetem a bajnoki címet az első évemben, őszintén gondolom, hogy valaki lehetőséget adna nekem” – mondta Lynn, aki emellett tesztpilótai szerepet is be akar tölteni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: